С обвинения в репресия от страна на федерацията Красимир Анев обяви, че спира с биатлона. На пресконференция, продължила близо 2 часа, 33-годишният състезател обясни, че е изчерпан и в основата на решението стои дългогодишен конфликт с председателя на организацията Екатерина Дафовска.

Според Анев към него има обидно и лично отношение. По думите му Дафовска управлява еднолично федерацията и той няма бъдеще в отбора, докато тя оглавява българския биатлон.

"Смятам, че никога няма да се промени това лично отношение на председателя на федерацията към мен. Седем години издържах, просто не мога повече. Аз съм дотук", каза Анев.

Той и Владимир Илиев донесоха най-големите успехи на българския биатлон в последните години, като двамата се отличиха с добри класирания за Световната купа. В началото на 2019 г. Анев стана европейски шампион в индивидуалния старт на 20 км, като той има още по четири сребърни и бронзови медала от европейски първенства.

През годините отношенията между Анев и федерация често са били изострени, като биатлонистът много пъти е заявявал намерение да прекрати кариерата си.

Той подчерта, че личният конфликт с Дафовска е започнал през 2013 г., когато състезателят отказа да тренира при назначения от нея треньор и реши да води подготовката си отделно.

Анев уточни, че се е опитал да изглади отношенията и многократно е задавал въпроси към федерацията, голямо част на които не му е било отговорено. Той посочи, че е бил изнудван с условията по новия договор и му е бил поставен ултиматум или да се подготвя при новите треньори, или повече няма да бъде част националния отбор.

Наскоро Дафовска обяви, че двама руски треньори ще водят тима в желанието за обединение при мъжете.

"Дневник" потърси Дафовска за коментар, но тя обясни, че пътува и иска да се запознае с изказването на Анев.

Дневник