Председателят на федерацията по биатлон Екатерина Дафовска е подала оставка по време на общото събрание на организацията. Пред "Дневник" олимпийската шампионка от игрите в Нагано през 1998 г. заяви, че остава на поста си без гласуване, тъй ръководството на федерацията отказало да обсъди въпроса с нейното оттегляне.

"Поисках да ми гласуват вот на доверие, за да мога да работя, понеже се работи трудно с управителния съвет. Но не се прие това нещо. Те искат да съм там, но искат да ме управляват", каза Дафовска.

Тя уточни, че решението й да подаде оставка идва след "интригите в управителния съвет" и обвиненията от Красимир Анев. На пресконференция в понеделник 33-годишният състезател заяви, че спира с биатлона и няма бъдеще в отбора, докато Дафовска управлява еднолично федерацията. Той допълни, че е жертва на лично, обидно и репресивно отношение от нейна страна.

По думите на Дафовска обаче Анев е готов да се върне в отбора, като "за пореден път" на днешното общо събрание ѝ поставил искане за увеличение на заплатата. Председателят на федерацията уточни, че въпросът ще бъде разгледан при следващата среща на управителния съвет на 3 юли.

"Така се получава. Явно проблемът е само заплащането. Управителният съвет остана с впечатление, че единствено и само заплатата е проблемът", каза още Дафовска.

След обвиненията на Анев в понеделник до спортните клубове и членове на федерацията беше изпратено писмо от Юрий Митев, което беше подкрепено от Мария Манолова. Двамата са част от управителния съвет на федерацията, като те обвиняват Дафовска в финансови злоупотреби, еднолично управление и липса на стратегия за развитие на българския биатлон.

Във вторник сутринта председателят на федерацията получи подкрепа на състезателите Владимир Илиев, Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Мария Здравкова. В ново писмо състезателите от националния отбор видяха "умишлена атака срещу служители и треньори".

"На мнение сме, че не е случайно в един и същи ден преди общото събрание член на управителния съвет да изпраща писмо до всички клубове с цел манипулация на мнението на председателите на клубовете по биатлон, както и да слушаме на пресконференция на бивш треньор и терапевт, които оплюват, унижават, уронват и накърняват престижа на организацията, наречена Българска федерация по биатлон", пише в писмото, подписано от петимата състезатели.

Дневник