Представители на правителството, начело с министър-председателя Бойко Борисов, предупредиха, че от поведението на привържениците във финала за Купата на България между ЦСКА и "Локомотив" (Пловдив) тази вечер зависи дали занапред ще бъдат допускани зрители по стадионите.

За двубоя на "Васил Левски" държавата направи пореден завой в мерките, които взима. В събота министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на спорта Красен Кралев излязоха на националния стадион, за да обявят частично отпускане на затегнатите преди това мерки. В резултат на мача може да има 12 000 зрители, разпределени по 3000 във всеки сектор.

"Просто жестът, който правим, за да се порадват на това, за което са зажаднели... Да ни отвърнат с разбиране и внимание. Не след това да получаваме упреци и да затворим присъствието на първенството. Като българи да дадем пример, че можем да го правим", каза Борисов на заседанието пред министрите.

Когато говореше как той и министърът на вътрешните работи призовават за спазване на мерките, се включи Ананиев, за да каже, че и той призовава. "Здравният министър да отиде на мач и лично да контролира, щом се обажда. През седалка, с маски...", отвърна Борисов и предизвика смях сред министрите.

Малко преди обед беше съобщено, че в 15.30 часа - по-малко от четири часа преди финала, пред сградата на СДВР директорът на столичната полиция старши комисар Георги Хаджиев, заместникът му старши комисар Антон Златанов и заместник-началникът на отдел "Охранителна полиция" комисар Тони Тодоров ще предоставят информация за предприетите мерки за охрана на мача.

По-рано Кралев също предупреди, че запалянковците трябва да спазват изискването да седят през седалка и през ред на стадиона.

"Причината да се разреши допускането на 12 хиляди зрители на националния стадион за финала на Купата на България е, че капацитетът на стадиона е 44 хиляди. Затова числото на практика изобщо не е стряскащо. Аз смятам, че си заслужава тази стъпка с оглед на интереса към мача. Очаквам изискванията да се спазват и това ще се следи. Ще броим зрителите и ще знаем, ако броят е превишен", каза Кралев в сутрешния блок на "Нова" и посочи, че отговорността е на Професионалната футболна лига като организатор.

"Ще присъствам лично на стадиона, за да наблюдавам дали се спазват мерките и ако това не се случи, то ще се вземат драстични мерки. С колегите на здравното министерство ще обсъдим варианта за затварянето на стадионите при груби нарушения на мерките за сигурност", добави Кралев.

"Най-лесно е да накажеш някого. На мен ми се иска да се възстанови нормалността, като знаят, че вирусът ще бъде около нас още дълго време. Няма да се размине за месец или два, просто трябва да сме дисциплинирани", каза министърът на спорта.

Той заяви, че в 15 страни в Европа е разрешено да има публика по стадионите.

В България за подновяването на сезона в края на извънредното положение настъпи обрат. Първоначално беше решено мачовете да са без публика, но след молба от привържениците на водещите отбори, властта разреши стадионите да се пълнят на до 30% от капацитета си, като хората да бъдат на разстояние един от друг.

Въпреки че още от началото изискванията за мерките не се спазваха и на много места фенове стояха близо един до друг (дори и при ниска посещаемост на мачовете) и въпреки че институциите си прехвърляха отговорността кой трябва да следи и налага наказания, на 13 юни правителството направи ново облекчение и позволи на стадионите да се пълнят до 50% от капацитета им.

Дербито между ЦСКА и "Левски" привлече вниманието на управляващите заради струпването на хора, макар да не беше достигнат 50% от капацитета на стадиона. Ананиев използва това като повод и въведе нова промяна - до 50% от капацитета на стадиона, но не повече от 1000 души в сектор. Размахването на пръст към запалянковците дойде преди реваншите от полуфиналите за купата, но въпреки това и в тях мерките не се спазваха.

Последната стъпка беше направена в събота (27 юни), когато Ананиев и Кралев обявиха, че се прави изключение за финала, макар че те са разочаровани от поведението на привърженици. Оттогава се засилиха и изказванията на специалисти, според които мачовете крият опасности, тъй като там хората викат и пеят, което според тях спомага за разпространението на вируса.

Дневник