Двукратният световен шампион във вдигането на тежести Антонио Кръстев е загинал в катастрофа в Минесота, съобщава Българска федерация по вдигане на тежести. Информацията е дошла от бившата съпруга на 58-годишния българин Цвета Лазарова.

Кръстев е световен шампион от Сьодертале 1985 и София 1986, като два пъти печели и европейската титла (Карл-Маркс-Щадт 1986 и Реймс 1987).

През 1987 г. става известен с това, че в кат. над 110 кг изхвърля най-голямата тежест в историята. По време на световното първенство в Острава на 13 септември 1987 г. вдига 216-килограмова щанга. Това постижение остава неподобрено близо 30 години.

Българинът подобрява пет световни рекорда - четири в изхвърлянето и един в двубоя. Обявен е за "най-силния човек на планетата" от американското списание "Пауър лифт".

През 1988 г. на на олимпийските игри в Сеул пристига като фаворит при супертежките щангисти, но след оттеглянето на българския отбор от игрите не успява да се състезава, припомнят от федерацията.

От 1991 г. Кръстев живее и работи в Северна Америка. Дълго време той ръководи клуб по вдигане на тежести в Университета в Торонто, Канада. След това се премести в САЩ, където основа частен тежкоатлетически клуб в Минесота, а последно е работил и като шофьор на камион.

Дневник