"Левски" и ЦСКА са се противопоставили на подновяването на договора за телевизионните права в българския футбол. Това заяви вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев след среща с клубовете, на която е обсъдена темата.

По думите му на нея са присъствали представители на всички клубове. Общо 28 от 30 поканени клуба са приели, а единствено "Левски" и ЦСКА са "изразили резерви".

Фурнаджиев посочи, че по темата "всичко е точно, ясно и прозрачно", както и че "след като от 30 отбора 28 са "за", няма какво да коментираме".

Преди две седмици след заседание на изпълнителния комитет на БФС той обяви, че договорът с "Нова броудкастинг груп" ще бъде продължен с още пет години до 2026 г. Според условията всяка година телевизията ще плаща по 6.5 млн. лева без ДДС.

Тогава беше съобщено, че е имало още две предложения - за 200 хил. лева и за 3 млн. лева на година. Проверка на "Дневник" установи, че най-малката оферта е била на БНТ, а другата е дошла от "А1", както и че една от двете големи телевизии - "Би Ти Ви медиа груп" изобщо не е канена за участие.

Новият собственик на "Левски" Наско Сираков се изказа остро и поиска клубът да получава справедлива сума спрямо гледаемостта. Той присъства на обсъждането в БФС заедно с изпълнителния директор на клуба Павел Колев.

Сираков повдигна темата и за конфликта на интереси около Кирил Домусчиев, който е собственик на шампиона "Лудогорец", на "Нова броудкастинг груп", на фирмата посредник на тв правата "Футбол про медиа" и е член на изпълнителния комитет на БФС. Двамата потвърдиха, че са се срещали, за да обсъдят темата, без да дават подробности.

"Ние даваме най-голямата сума, и то не за първа година. Тая сума как ще си я делят клубовете - аз нямам претенции. Ако някой е готов да даде повече, е добре дошъл", каза Домусчиев за договора с "Нова броудкастинг". Той добави, че "е фантасмагория" клубовете сами да продават телевизионните права. Фурнаджиев го подкрепи с думите, че така е по закон.

Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов заяви, че очаква договорът да бъде подписан до дни. Според него при "Левски" положението било на принципа "Може аз да съм зле, важно на Вуте да му е по-зле", като уточни, че на сините само парите от тв правата няма да им помогнат, но пък сумите са много важни за всички останали клубове.

Преди време Сираков предупреди, че може "Левски" да откаже да пусне камери на "Нова" на стадиона си. Фурнаджиев заяви, че има правилници и при подобен ход клубовете ще носят последствията от това.

Дневник