Мениджърът на "Тотнъм" Жозе Моуриньо заяви, че "циркът с финансовия феърплей" на УЕФА трябва да приключи. Думите му дойдоха в контекста на решението на Спортния арбитражен съд в Лозана, който отсъди в полза на "Манчестър сити" срещу УЕФА.

"Гражданите" спечелиха обжалването и наказанието им да са извън евротурнирите отпадна. Остава обаче задължението да платят глоба от 10 млн. евро.

Решението предизвика много коментари, включително на Моуриньо и на мениджъра на шампиона "Ливърпул" Юрген Клоп, поставили под въпрос яснотата на правилата на УЕФА.

"Харесвам яснотата, не харесвам съмненията. Това е единственото нещо, което притеснява. Мнението ми за финансовия феърплей не се променя, също като мнението ми за видеоповторенията (VAR)", каза Моуриньо.

"Когато преди няколко години казах, че харесвам концепцията - харесвам концепцията. Това, което не ми харесва, е интерпретацията ѝ и хората, имащи инструментите на свое разположение. Като казвам, че трябва да приключи, не е защото не съм съгласен с принципите, а защото не приемам цирка", заяви португалецът.

Според Моуриньо "Сити" или е виновен, или не е. По думите му - ако е виновен, трябва да е наказан, а ако не е - да не бъде наказан. Той е изненадан защо наказанието на клуба пада, но в същото време трябва да плати глоба.

Финансовият феърплей беше въведен от УЕФА преди седем години с идеята клубовете да харчат толкова, колкото изкарват.

Дневник