Люис Хамилтън с "Мерцедес" спечели квалификацията за Гран при на Унгария, трети кръг за сезон 2020 във Формула 1. Световният шампион се наложи над съотборника си Валтери Ботас, записвайки нов рекорд на пистата "Хунгароринг" - 1:13.447.

Това е 90-и полпозишън в кариерата на 35-годишния британец. Преди седмица той стартира пръв и в Гран при на Щирия, което впоследствие спечели.

Хамилтън беше най-убедителен в квалификацията и заедно с Ботас бяха едно ниво над всички останали. Финландецът изостана с малко над една десета зад съотборника си.

От втора редица в неделното състезание ще стартират съотборниците в "Рейсинг пойнт" Ланс Строл и Серхио Перес. В топ 10 се наредиха още Себастиан Фетел, Шарл Льоклер, Макс Верстапен, Ландо Норис, Карлос Сайнц и Пиер Гасли.

"Всичко може да се случи в състезанието, ще бъде много трудно. Ще видим какво ще свършим тази нощ, но не могат да се правят прогнози. Постижението ми е невероятно, още не мога да осъзная какво означават 90 полпозишъна", обясни Хамилтън след квалификацията.
В неделя британецът ще опита да спечели за осми път Гран при на Унгария. В историята на Формула 1 единственият пилот с осем победи на една писта е Михаел Шумахер в Гран при на Франция.

Първата фаза на квалификацията донесе много обрати, като първоначално болидите на "Мерцедес" бяха много бързи. След това пилотите на "Рейсинг пойнт" Серхио Перес и Ланс Строл оглавиха класирането.

След първите 18 минути отпаднаха Кими Райконен и Антонио Джовинаци с "Алфа Ромео", съотборниците в "Хаас" Ромен Грожан и Кевин Магнусен, както и Даниил Квят с "Алфа Таури".

Добре се представиха състезателите на "Уилямс" Джордж Ръсел и Николас Латифи, които стигнаха до втората част на квалификацията. В нея британецът и канадецът се класираха на 12-о и 15-о място. Заедно с тях отпаднаха Даниел Рикардо и Естебан Окон с "Рено", и Алекс Албън с "Ред бул".

Албън не показа скоростта на съотборника си Макс Верстапен.

Всички водещи пилоти записаха най-добрите си обиколки с гумите "медиум", с които да стартират в неделното състезание. Изключение направиха Себастиан Фетел и Шарл Льоклер, които трябваше да правят опити и с най-меките смеси.

Във финалните 12 минути от квалификацията пилотите на "Мерцедес" отново бяха над всички останали. Верстапен не успя да се бори за призови позиции, като вече нямаше останали нови гуми, а Строл и Перес с "Рейсинг пойнт" бяха с много високо темпо, нареждайки се зад колите на "Мерцедес".

Хамилтън беше с рекорд на пистата, но направи още един опит в края, с който подобри още времето си и спря атаката на Ботас към полпозишъна.

Гран при на Унгария е в неделя от 16.10 часа българско време.

Дневник