"Арсенал" е първият финалист в турнира за Купата на Футболната асоциация (ФА къп), след като победи с 2:0 носителя на отличието за миналия сезон "Манчестър сити". "Артилеристите" изиграха много ефективен двубой и въпреки надмощието на съперника си, успяха да запазят мрежата си суха.

В герой за победителите се превърна Пиер-Емерик Обамеянг, който вкара и двата гола. Габонецът откри в 19-ата минута след хубаво подаване на Никола Пепе. Второтоо попадение падна в 71-ата минута.

За "Арсенал" това ще бъде 21-о участие във финала във ФА къп. Клубът е рекордьор по отличия в турнира с 13. Вторият полуфинал е в неделя, като изпрвавя един срещу друг "Манчестър юнайтед" и "Челси".

В рамките на седмица "Арсенал" постигна два много значими успеха, след като в първенството надигра и новия шампион "Ливърпул".

Двубоят започна с надмощие на "гражданите", които бяха по-активният тим. След 15-ата минута "Арсенал" успя да пренесе играта в предни позиции и организира няколко опасни атаки. При една от тях гол на Александър Лаказет беше отменен заради засада. Малко след това удар на Пиер-Емерик Обамеянг беше спасен от вратаря Едерсон.

В 19-ата минута "артилеристите" стигнаха до гол след атака, започнала още от собствената половина. Лаказет получи топката в центъра, продължи атаката надясно към Ектор Бейерин, а испанецът намери Никола Пепе. Последва центриране, а на далечната греда Обамеянг завърши с едно докосване без да оставя шансове на вратаря на "Сити".

Попадението позволи на "Арсенал" да се дръпне в защита и да играе на контраатаки. Футболистите на Микел Артета бяха дисциплинирани и оставяха малко празни пространства за "Сити", който въпреки че държеше топката, нямаше много шансове да застраши Емилиано Мартинес.

В 41-ата минута "Арсенал" можеше да вкара и втори гол, но опасен удар с глава на Шкодран Мустафи беше спасен от Едерсон.

Второто полувреме започна с натиск на "Манчестър сити" и много силен период от 20 минути за "гражданите". Удари на Кевин Де Бройне, Рияд Марез и Рахим Стърлинг обаче завършиха без успех за тима на Пеп Гуардиола.

Веднъж се стигна до разглеждане на претенции за дузпа със системата за видеоповторения (VAR), но наказателен удар нямаше.

След натиска на "Сити" "Арсенал" нанесе своя удар и вкара втори гол в 70-ата минута. Киърън Тиърни изведе Обамеянг, а габонският нападател не сгреши с удар по тревата - 2:0.

До края на мача се играеше пред вратата на "Арсенал", но защитата в червено се справи и не допусна гол.

Дневник