Международният олимпийски комитет (МОК) е готов да обсъди промени в своя правилник, който забранява протестите от страна на спортистите по време на предстоящите игри в Токио. Това каза президентът на МОК Томас Бах.

Става въпрос за Правило 50 от Олимпийската харта, което гласи, че спортистите не трябва да отправят "политически, религиони или други послания". Наскоро то беше атакувано от различните атлетически федерации след добиването на популярност на движението Black Lives Matter.

Въпросът дали участниците на олимпийските игри в Токио ще бъдат наказвани, ако подкрепят Black Lives Matter чрез заставане на коляно все още е на дневен ред.

"Солидарността и недискриминацията са в нашето ДНК. Ето защо ние оценяваме всички спортисти и всеки, който подкрепя тези ценности, като изразява себе си или помага на другите. В този контекст трябва да направим някои забележки по отношение на дискусията относно правило 50 от Олимпийската харта", каза Бах.

По време на 136-ата сесия на МОК той пое ангажимент да наблюдава как върви развитието на този въпрос.

"Важно е да се подчертае, че спортистите вече имат множество възможности да изразят мнението си и по време на олимпийските игри - пресконференции, зони за иннтервюта, социални медии, телевизионни срещи и други. Правило 50 се отнася само за игралното поле и церемониите", каза още президентът на МОК.

Олимпийските игри в Токио бяха отложени с година заради пандемията от коронавируса и ще се проведат между 23 юли и 8 август 2021 г.

Дневник