Фабио Куатарарао с "Ямаха" спечели първия старт за сезон 2020 в Световния шампионат по мотоциклетизъм (MotoGP). Френският пилот, който е на 21 години, се пребори за първата си победа в кралския клас, след като потегли и от полпозишън на пистата "Херес".

Гран при на Испания донесе голяма драма и много обрати. Голямата новина беше отпадането на световния шампион Марк Маркес. Асът на "Хонда" в един момент водеше в надпреварата, но първо излезе от пистата, а по-късно направи и зрелищно падане.

На подиума зад Куатараро се наредиха Маверик Винялес с "Ямаха" и Андреа Довициозо с мотор на "Дукати".

През сезон 2019 в дебютния си сезон в MotoGP Куатараро направи сериозно впечатление, записвайки шест полпозишъна, но се разминаваше с победите, качвайки се седем пъти на подиума с мотоциклет с една година по-стара версия от този на заводския тим на "Ямаха".

В началото на състезанието Куатараро беше изпреварен от Винялес, а в четвъртата обиколка начело излезе Маркес. Малко по-късно седемкратният световен шампион изпусна мотора и излезе от пистата, но се спаси от падане.

Испанецът успя да се изкачи обратно до челото с невероятно каране. Тъкмо когато беше заел третата позиция, направи нова грешка на същото място и падна по зрелищен начин, който не му даде шанс да продължи.

Отпадане в състезанието записа и легендата Валентино Роси.

Дневник