Люис Хамилтън спечели състезанието за Гран при на Унгария, трети кръг за сезона във Формула 1. Световният шампион триумфира за втори пореден уикенд, като на "Хунгароринг" не срещна никакви проблеми. Британецът потегли от първа позиция и в нито един момент не изпусна лидерството в надпреварата.

Той записа и най-бърза обиколка в състезанието, което му донесе една точка допълнително.

Победата е 86-а в кариерата на Хамилтън, който е все по-близо до рекорда по победи на Михаел Шумахер (91). Британецът печели за осми път на "Хунгароринг", с което изравнява друго постижение на легендарния германец. Досега Шумахер беше единственият пилот в историята на Формула 1 с осем победи на едно трасе (Гран при на Франция).

С втората си поредна победа през сезона Хамилтън вече има 63 точки след три старта. Активът му е с пет точки повече от този на Валтери Ботас, който завърши трети.

Финландецът не успя да се пребори с Макс Верстапен въпреки късна атака в края на състезанието. Верстапен с "Ред бул" се нареди между съотборниците в "Мерцедес".

Зад пилотите на подиума в топ 10 се класираха още Ланс Строл ("Рейсинг пойнт"), Алекс Албън ("Ред бул"), Себастиан Фетел ("Ферари"), Серхио Перес ("Рейсинг пойнт"), Даниел Рикардо ("Рено"), Кевин Магнусен ("Хаас") и Карлос Сайнц ("Макларън").

От всички 19 пилоти, завършили състезанието, единствено Верстапен, Ботас и Строл не бяха затворени с обиколка от победителя.

Още преди началото на състезанието имаше драматични моменти, като при излизането на пистата в подхода към стартовата решетка Макс Верстапен катастрофира и повреди болида си. Механиците на "Ред бул" все пак успяха за около 20 минути да поправят щетите и да позволят на пилота да стартира.

Заради мократа писта всички потеглиха с гуми "интермедия". В първата обиколка Хамилтън поведе, а съотборникът му Ботас имаше проблеми, изоставайки по-назад.

Още в началото пилотите преминаха на гуми за сух асфалт и въпреки информациите за приближаващ втори дъжд нова такава ситуация нямаше.

Хамилтън трупаше голяма преднина пред всички останали, а зад него се водеха различни битки. В крайна сметка Верстапен се утвърди на второто място, а 12 обиколки преди края Ботас сложи нови гуми и трябваше да навакса 12 секунди паси спрямо нидерландския пилот. В последната обиколка финландецът настигна Верстапен, но нямаше шанс да го изпревари.

Преди последните обиколки Хамилтън също направи трето спиране в бокса, сложи меки гуми и направи най-бърз тур, с който спечели и една точка допълнително.

Следващото състезание е Гран при на Великобритания на пистата "Силвърстоун" на 2 август.

Дневник