"Славия" е третият български тим, който ще играе в квалификациите на Лига Европа, след като спечелиха плейофа с "Ботев" (Пловдив). На своя стадион в кв. "Овча купел" белите се наложиха с 2:1 с попадения на капитана Янис Карабельов и Ивайло Димитров. За "Ботев" се разписа Андерсон.

Тимът на Златомир Загорчич се присъединява към ЦСКА и носителя на Купата на България "Локомотив" (Пловдив), които са другите представители на България в Лига Европа. В квалификациите на Шампионската лига за девета поредна година ще играе шампионът "Лудогорец".

За "Славия" това ще бъде трето участие в Европа в рамките на пет години след 2016 и 2018 г. Преди две години белите дори успяха да прескочат първия кръг.

Белите успяха да поведат в 41-ата минута с гол на капитана си Янис Карабельов. Той се разписа след хубаво подаване на Радослав Кирилов.

Това беше и единственият точен удар към една от двете врати преди почивката. "Ботев" не успя да застраши нито веднъж сериозно стража на белите Антонис Стерякис.

През втората част ситуацията се промени - "Ботев" беше по-активен, докато "Славия" разчиташе на контраатаки. Въпреки това белите вкараха второ попадение чрез Ивайло Димитров в 84-ата минута. Централният нападател се разписа директно от пряк свободен удар, като намери пролука в стената на "Ботев".

В края жълто-черните стигнаха до почетен гол дело на Андерсон. Той вкара с глава от близка дистанция. Малко по-късно съотборникът му Джонатан Перейра беше изгонен заради необмислено влизане.

Дневник