"Челси" е вторият финалист в турнира за Купата на футболната асоциация (ФА къп), след като победи "Манчестър юнайтед" с 3:1. Сините не оставиха никакво съмнение в превъзходството си, направиха много силен мач и ще могат да спорят за първи трофей, откакто Франк Лампард пое мениджърския пост.

Головете за сините на "Уембли" отбелязаха Оливие Жиру и Мейсън Маунт, а Хари Магуайър си вкара автогол. Единственото попадение за "червените дяволи" беше дело на Бруно Фернандеш от дузпа в самия край на срещата.

Сините са третият най-успешен отбор в историята на турнира. Това ще бъде 14-о участие за тях във финала, като дотук имат осем отличия и пет загубени финала. За последно "Челси" триумфира през 2018 г., когато надви "Юнайтед", а през 2017-а загуби от "Арсенал" с 1:2.

На 1 август "Челси" ще се изправи именно срещу "Арсенал". В събота рекордьорът по трофеи в турнира надви "Манчестър сити".

Футболистите на Франк Лампард започнаха много агресивно двубоя, показаха пределна мотивация и спечелиха почти всяко единоборство в средата на терена. Първата част беше белязана от много нарушения, с които "Челси" взе надмощие.

Головите положения бяха малко, като за "Челси" шанс се откри пред Маркос Алонсо, а за "Юнайтед" най-добрата възможност дойде след изстрел от фаул на Фернандеш.

В добавеното време на първото полувреме "Челси" откри. Оливие Жиру засече центриране отдясно на Сесар Аспиликуета и от малък ъгъл порази целта. В ситуацията Давид Де Хеа не успя да реагира като топката се отби и от гредата.

Второто полувреме започна с бърз гол за "Челси" само 43 секунди след подновяването на играта. Мейсън Маунт напредна през центъра и стреля от около 24 метра. Де Хеа се намеси колебливо позволи топката лесно да мине зад гърба му - 0:2.

"Юнайтед" така и не успя да наложи надмощие, като в повечето моменти изкачваше шансовете си на контраатака. "Челси" беше много по-активен и четвърт час преди края стигна до трети гол.

След остро центриране отляво топката рикошира в Хари Магуайър и влезе в мрежата.

Едва в края на мача "червените дяволи" погледнаха по-смело в атака, но вече беше късно за обрат. В 85-ата минута Калъм Хъдсън-Одой фаулира Антони Марсиал в наказателното пооле и "Юнайтед" получи дузпа.

От бялата точка Фернандеш беше точен и оформи крайния резултат.

Дневник