"Барселона" не успя да спечели титлата в Испания и завърши сезона на второ място, но звездата на каталунците Лионел Меси подобри два рекорда в последния кръг. Тимът победи "Алавес" с 5:0, а двете попадения, които аржентинецът отбеляза, бяха достатъчни да спечели трофея "Пичичи" за голмайстор.

Общо през сезона Меси има 25 попадения, а призът за голмайстор е рекорден седми в неговата кариера. Той оставя зад себе си легендата на "Атлетик" (Билбао) Телмо Сара, който има шест трофея "Пичичи".

"Винаги съм казвал, че индивидуалните награди и головете са на второ място. Много исках да станем шампиони още веднъж и бих се радвал повече, ако моите голове бяха помогнали това да се случи", коментира Меси след двубоя.

Зад аржентинеца се нарежда Карим Бензема, който има 21 попадения и не се разписа в последния мач на "Реал" (Мадрид). Шампионите направиха 2:2 срещу "Леганес".

Освен рекордния голмайсторски приз Меси счупи и друго върхово постижение - това по асистенции. Аржентинецът подаде за първото попадение срещу "Алавес", като това се превърна в неговата 21-а асистенция през сезона.

Така Меси счупи рекорда на бившия си съотборник Шави Ернандес от сезон 2008-2009.

В кариерата си Меси вече е бил въвлечен в реализирането на 1000 гола - отбелязал е 702 попадения и е дал 298 асистенции.

Дневник