Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън разкритикува ръководителите на спорта заради кампанията им срещу расизма, която според него е недостатъчна. Британският пилот беше остър след Гран при на Унгария, обяснявайки, че не е било отделено време преди старта на надпреварата на пилотите да изразят своята позиция.

Хамилтън спечели състезанието на "Хунгароринг", потегляйки от първа позиция. Освен това той направи и най-бърза обиколка, но след надпреварата говори повече за проблема с расизма.

Преди състезанието британецът носеше фланелка с надпис Black Lives Matter и застана на колене. Общо 15 пилоти застанаха на старт-финалната линия преди надпреварата, от които осем коленичиха.

"Ние трябва да говорим с Формула 1. Те трябва да свършат по-добра работа в тази насока, защото всичко преди състезанието беше претупано и трябваше да бързаме", оплака се Хамилтън пред SkySports F1.

"Излязох от болида, тичах до старт-финала и бързо застанах на колене. Просто не ни дадоха много време, беше ни казано, че церемонията по старта трябва да започне скоро. В Австрия беше много по-различно, но ми се струва, че те мислят, че щом веднъж са подкрепили движението и борбата с расизма, значи всичко е наред", добави британецът.

Според него свършеното дотук от Формула 1 в подкрепа на кампанията не е достатъчно. Хамилтън беше критичен и към колегите си Ромен Грожан ("Хаас") и Себастиан Фетел ("Ферари"), които оглавяват Асоциацията на пилотите (GPDA).

"Грожан явно не мисли, че това е важно. Той е от тези, които мислят, че щом сме го направили веднъж и сме застанали на коляно, всичко е наред. Опитах да говоря с него, но той не повдигна темата на брифинга на пилотите. Себастиан също не каза нищо", добави Хамилтън.

Дневник