Над 2100 състезатели от България и чужбина са заявили участие в Обиколката на Витоша. Едно от най-масовите спортни събития в страната ще се проведе на 25 и 26 юли, като за пета поредна година ще бъде част от програмата на "София - Европейска столица на спорта".

По традиция "Витоша 100" включва колоездене и бягане, като стартовете в двете дисциплини са съответно в събота и неделя. Най-голямото предизвикателство, което състезанието предлага, е дуатлонът. Най-многобройна е групата на колоездачите с приблизително 1500 души, докато броят им в бягането и дуатлона е съответно около 500 и 100.

Късната регистрация е отворена до четвъртък (23 юли) включително, като желаещите могат да се запишат на сайта на събитието. Цените за колоезденето и бягането са по 50 лева, а участие в дуатлона струва 60 лева.

Сред записалите се за надпреварата е Кирил Николов-Дизела. Най-добрият български състезател в планинското бягане ще участва за пръв път, като си е поставил за цел да подобри рекорда на Александър Спасов от 8.12:06 ч. Миналогодишният победител Христо Цветков няма да защитава първото си място заради проблем с кръста.

Справка на сайта на "Витоша 100" показва, че представители в състезанието ще имат Аржентина, Германия, Русия, Македония, Украйна, Великобритания, Чехия, Португалия, Франция, Гърция.

Състезанието ще бъде съпътствано от инициативата "Състезание без боклук". Организаторите приканиха участниците да носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието.

Дневник