Първа титла на "Ливърпул" от 30 години, спорове около системата за видеоповторения, непредвидено прекъсване заради пандемията, последвано от мачове пред празни трибуни и променена действителност...

Така премина най-дълго продължилият сезон във Висшата лига, който остави след себе си вълнуващи моменти и поле за размисъл.

В центъра на вниманието беше впечатляващото представяне на "Ливърпул". Тимът на Юрген Клоп стигна до дългоочакваната титла, като пътят към мечтата предложи емоции на двата полюса от върховно очакване за празненства до страх, че сезонът е възможно да приключи, без да бъде определен шампион, заради коронавируса.

Червените обаче стъпиха заслужено на върха заради силното резултати преди паузата. Мърсисайдци бяха в график за куп рекорди, но ранното спечелване на титлата седем кръга преди ги остави без причина да преследват високи цели и очаквано свали ритъма в играта им.

След тримесечната пауза мнозина се питаха как ще изглежда новият футбол и дали домакинският фактор ще бъде елиминиран, както стана в Бундеслигата. До одобрение на плана "Рестарт" се стигна след дълги обсъждания, като отвъд засилените мерки за безопасност голямата промяна беше липсата на феновете.

Празните трибуни оставиха странно чувство за футбол, който е лишен от емоция, а опитите за изкуствен шум за зрителите пред екраните в голяма степен не успяха да пресъздадат атмосферата по стадионите.

На терена обаче много неща си бяха същите. Би Би Си направи сравнение на някои показатели преди и след паузата.

Големият печеливш след подновяването беше "Манчестър юнайтед", който със силен финален спринт успя да намери място в четворката. Тимът на Оле Гунар Солскяр заедно с "Манчестър сити" бяха отборите, които се представиха най-силно при доиграването на сезона. Ключова роля за успеха на "Юнайтед" имаше вихрената атака в лицето на Бруно Фернандеш, Антони Марсиал, Маркъс Рашфорд и Мейсън Грийнууд.

Битката за топ 4 прикова погледите в последните кръгове, като Франк Лампард сътвори подвиг и изведе подмладеният "Челси" до четвъртото място. Извън Шампионска лига остана "Лестър", въпреки че отборът беше 325 дни сред първите четири. С едва девет точки в последните девет мача "лисиците" заслужено сдадоха мястото си, макар в момент от сезона да водеха с осем точки на "Челси" и да имаха преднина от 14 пред "Юнайтед".

"Лестър" трябваше да се задоволи с утешителната награда на Джейми Варди, който стана голмайстор на първенството с 23 гола. 33-годишният нападател изпревари с едно попадение Пиер-Емерик Обамеянг и Дани Ингс от "Саутхемптън".

Системата за видеоповторения беше въведена, за да премахне или поне да намали грешките на съдиите, но вместо това създаде повече главоболия. В първия сезон от използването си в Англия технологията водеше предимно до спорове, като много отбори се почувстваха ощетени.

Най-запомняща беше грешката, която системата допусна в мача между "Астън Вила" и "Шефийлд юнайтед" в средата на юни. Тогава гол на гостите не беше зачетен, след като съдията Майкъл Оливър не получи сигнал на часовника си, че топката е минала голлинията, и мачът приключи при нулево равенство, а изпадналият "Борнемут" дори обсъжда дали да потърси обезщетение, тъй като крайният изход от мача касае пряко битката за оцеляване.

Дневник