"Левски" е натрупал нови задължения за последните шест месеца в размер на над 4 млн. лева, обяви изпълнителният директор на клуба Павел Колев. Основната част са свързани с невъзможността клубът да плаща заплатите, както и осигуровките и данъците към тях.

"Около 2.6 млн. лева са натрупани за заплати, включително през юли. В общата сума влиза и задължение към чуждестранен клуб, което не е разсрочено", заяви Колев след въпрос на "Дневник". Предстои сините да обявят подробен отчет за времето от февруари насам, когато загубиха финансирането, идващо от фирмите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков и разчитаха основно на подкрепата на привържениците си.

При представянето си като мажоритарен собственик Наско Сираков обяви преди два месеца, че общо клубът дължи почти 24 млн. лева. Тогава обаче текущите задължения бяха 714 хиляди лева.

В сряда вечерта "Левски" съобщи, че е взел 199 хил. лева заем от фирма, с които е платил заплати за март. Сега Колев уточни, че това е "малък заем от малка фирма", чието "единственото условие е да не се центрофугира името ѝ в публичното пространство", и че са платени само заплати на футболисти, които в момента са в отбора. Изпълнителният директор изтъкна, че размерът на сумата подсказва, че тегленето на заеми няма да е дългосрочна политика на ръководството на клуба, а моментно решение. По думите му тази сума няма да има проблем да бъде върната буквално за две-три седмици.

В продължение на два дни нямаше информация от клуба откъде са намерени средства за плащането на заплати. Това предизвика коментари и недоволство сред някои запалянковци, припомнили думите на Сираков, че клубът ще бъде прозрачен.

Колев внесе уточнение, че е обещаната прозрачност касае разходната част. "Има много важен детайл, който е свързан с разговорите, които в момента се водят, свързани с потенциални партньори на "Левски", а именно - никой рекламодател или спонсор не би желал нещо, което е част от търговските взаимоотношения, да е непрекъснато оповестявано. Казвам го, защото оставам с впечатление, че се създава очакване във всеки момент детайлен отчет, докато опитваме да държим кораба над водата", посочи той.

Рязко свиване на бюджета и търсене на приходи

Дългосрочно "Левски" ще разчита на привличане на спонсори, на продажба на футболисти и на приходи от запалянковците. В момента се водят разговори с компании, без обаче някои от тях да са на финалната права.

"Разходната част на бюджета е много тежка, защото е направена при финансиране, за което сега само можем да мечтаем", каза Константин Баждеков, който влезе в управителния съвет с ресор "финанси".

Успоредно с търсенето на приходи "Левски" ударно свива бюджета си. В момента по груби сметки месечната издръжка е намалена наполовина до около 800 хил. лева на месец, каза Колев. Целта е месечният бюджет да стане 500-600 хил. лева. "Вече сме далеч от тези параметри, които бяха в началото на годината", добави той.

За първия мач с "Берое" сините ще имат нова екипировка от "Хома", като веднага тя ще бъде пусната в продажба за привържениците във фенмагазина.

Дневник