Световното първенство в шосейното колоездене е отложено след отказ на домакина Швейцария да го организира. Причина е пандемията от коронавируса COVID-19 и увеличаващия се брой на заразени на дневна база.

В последните седмици в Швейцария има около 200 заразени на ден срещу едва по 24 през юни. Освен това Швейцарския федерален съвет забрани провеждането на събития, на които присъстват повече от 1000 души, а ограниченията важат до края на септември.

Световното трябваше да се проведе между 20 и 27 септември в Егъл, където е седалището на Международния колоездачен съюз (UCI).

В момента в Швейцария важи и двуседмична карантина за влизащи от 40 страни, сред които Испания.

От UCI обявиха, че търсят ново място, на което да проведат световното първенство. По всяка вероятност то ще бъде в съкратен формат - със стартове само при мъжете и жените. Световното първенство включва общо 11 старта, но настоящата обстановка ще доведе до промяна.

"Международният колоездачен съюз работи, за да намери домакин на световното първенство, който да предложи маршрут, близък до този в Егъл. Така е редно, за да не са ощетени колоездачите, които се готвиха за това състезание", коментира президентът на UCI Давид Лапартиен.

Според "Гадзета дело спорт" Италия има желание да организира световно първенство, а кандидати са четири региона: Пиемонт, Венето, Емилия-Романя и Абруцо. Съществува вариант световното да се проведе и във Франция около Гренобъл в подножието на Алпите. Това ще намали до минимум пътуването за състезателите след Тур дьо Франс, който завършва точно на 20 септември.

Окончателно отлагане на световното първенство ще бъде безпрецедентно, като това не се е случвало след Втората световна война. Освен това UCI ще изгуби 8 милиона евро гарантиран приход при непровеждане на надпреварите.

Дневник