Рекордният брой дисквалифицирани състезатели след повторното проверяване на проби от урина и кръв след олимпийските игри в Лондон 2012 изпраща ясно послание, че мамещите спортисти никога не могат да са спокойни. Това заяви президентът на Световната антидопингова агенция (WADA) Витолд Банка.

Изказването му съвпадна с осмата годишнина от закриването на игрите в английската столица. Според данните на "Олимпедия" до момента 139 спортисти са наказани или дисквалифицирани след Лондон 2012 заради употреба на забранени вещества, а 65 от тях са хванати при повторното изследване на взетите проби. Отнетите медали са 39, като 13 от тях са златни.

Най-много дисквалифицирани състезатели има Русия - 46. След това се нареждат другите три държави с двуцифрен брой сакнционирани спортисти - Украйна (17), Беларус (15) и Турция (14).

За сравнение, досегашният рекорд за най-много дисквалифицирани състезатели след олимпийски игри беше 81 след Пекин 2008.

Според Банка повторното изследване е показало, че е ефективно. "Това означава, че справедливостта може да бъде осигурена - дори и да е години по-късно, благодарение на новите или подобрени методи. Спортистите, които нечестно са изпуснали медалите, могат да се насладят на закъснелия момент на слава и признание", добави президентът на WADA.

Дневник