Якоб Фуглсанг от "Астана" спечели класиката Обиколка на Ломбардия и стана първият датски колоездач, който триумфира в легендарната италианска надпревара. 35-годишният състезател завърши с време 5:32.54 часа по 231-километровото трасе между Бергамо и Комо.

Средната скорост от 41.63 км/ч направи 114-ата Обиколка на Ломбардия шестата най-бърза в историята.

Това е втора победа за Фуглсанг в една от петте големи колоездачни класики. Състезанието в региона на езерото Комо е сред петте най-значими еднодневни, заедно с Милано - Санремо, Обиколка на Фландрия, Париж - Рубе и Лиеж - Бастон - Лиеж. През 2019 г. датчанинът триумфира в Лиеж-Бастон-Лиеж.

Победата е 26-а в професионалната му кариера и четвърта за 2020 г.

Решителната атака на датчанина дойде на последното изкачване Сан Фермо дела Баталия 6 км преди финалната линия. Тогава Фуглсанг се откъсна от Джордж Бенет от "Йъмбо Висма".

На финала новозеландецът пристигна с 31 секунди след Фуглсанг, а трети се нареди съотборника на победителя в "Астана" Александър Власов (+51 секунди).

В топ 10 влязоха още миналогодишният победител Бауке Молема, заедно със съотборниците си в "Трек" Джулио Чиконе и Винченцо Нибали, както и още Максимилиан Шахман, Диего Улиси, Бен Херманс и Матьо ван дер Пул.

Надпреварата беше белязана от тежко падане на 20-годишния талант и фаворит Ремко Евенепул. Около 50 км преди финала колоездачът на "Декьонинк Куикстеп" падна на спускане от височината Муро ди Сормано, като изпусна контрол над велосипеда си и падна през един мост в 8-метрова пропаст.

От тима на Евенепул обявиха, че белгиецът е с фрактура на таза. През цялото време обаче 20-годишният колоездач е бил в съзнание и няма по-тежки наранявания.

Дневник