Пари сен жермен" е първият финалист в Шампионската лига. Френският шампион се наложи с 3:0 над "Лайпциг" в дуела между германските треньори Томас Тухел и Юлиан Нагелсман.

Успехът дойде лесно за ПСЖ, като головете за победата вкараха Маркиньос, Анхел ди Мария и Хуан Бернат.

За пръв път в историята си парижани ще спорят за трофея в най-престижния клубен турнир. Във финала тимът ще се изправи срещу победителя от мача между "Лион" и "Байерн", които играят в сряда.

За последно Франция имаше представител в последната среща на турнира през сезон 2004-05, когато "Монако" отстъпи на "Порто".

ПСЖ вкара поне един гол в 34-и пореден двубой в Шампионската лига, с което изравни постижението на "Реал" (Мадрид) между 2011 и 2014 г.

Френският шампион имаше превъзходство през целия мач и заслужено стигна до успеха. Парижани наложиха натиск още в началото, който даде резултат и улесни задачата им.

Първата добра възможност за гол се откри пред Неймар. Бразилецът беше изведен зад защитата, но ударът му се отби в гредата. По-късно Килиан Мбапе пропусна да се разпише, след като беше излязъл сам срещу вратаря.

ПСЖ поведе в 13-ата минута. Ди Мария центрира от фаул и впоследствие Маркиньос прати топката след удар с глава.


"Лайпциг" се опитваше да отговори, но по-добрите положения бяха на сметката на парижани. В 42-ата минута Ди Мария удвои резултата, като Неймар се отличи с асистенция с пета във въздуха. Голът дойде след грешка на Петер Гулачи, който не изчисти добре топката, която попадна в съперника.

Интригата в мача приключи десетина минути след началото на втората част, когато се разписа Бернат. Левият краен бранител на ПСЖ засече с глава центриране на Ди Мария, като в ситуацията футболистите на "Лайпциг" искаха нарушение.

До края германският тим се опита да притисне съперника си, но опитите бяха неуспешни.

Дневник