Ако има отбор, с който може да бъде свързан турнирът Лига Европа, това е "Севиля". От 2006 г. насам испанците показват впечатляващо постоянство в надпреварата, като спечелиха и петте финала, в които взеха участие.

Сега отборът е на една победа от шести триумф в Лига Европа, но на пътя стои амбицираният "Интер". Тимът на Антонио Конте е считан за фаворит от мнозина експерти и "нерадзурите" ще се опитат да затвърдат силния си сезон с трофей.

Мачът е от 22 ч. и ще се играе в Кьолн, като ще бъде излъчен по БНТ 1 и БНТ 3.

За последно "Интер" игра финал в евротурнирите през 2010 г., когато спечели Шампионската лига. Италианският отбор ще спори за пети път за трофея във втората по сила клубна надпревара в Европа, като досега има три успеха и едно поражение.

Основното оръжие на "Интер", който по пътя към финала отстрани "Лудогорец", е атакуващата мощ на тима. В лицето на Ромелу Лукаку и Лаутаро Мартинес отборът представлява постоянна заплаха за съперника, като двамата са вкарали общо 54 гола през сезона.

Конте изглежда намери магическата формула, с която да върне настроението в Милано. Дълго време "Интер" оглавяваше Серия А, като в крайна сметка завърши втори, на една точка за "Ювентус". След рестарта на Лига Европа тимът показа вдъхновяващо представяне, като в мачовете срещу "Хетафе", "Байер" (Леверкузен) и "Шахтьор" (Донецк) вкара девет гола и допусна един.

"Трябва да играем с желанието да победим и да върнем трофея в Италия, при "Интер". Трябва да покажем, че сме по-добрият отбор. Винаги е важно в края да кажа на момчетата, че няма за какво да съжаляваме. Ако се представим по-добре, ще вдигнем трофея. Ако не, ще дадем всичко от себе си и ще ръкопляскаме на нашите опоненти", каза Конте в навечерието на финала.

От своя страна "Севиля" е непобеден в 20 поредни мача във всички турнири. Тимът на Хулен Лопетеги играе прагматично, солидно и с търпение, като колективът е водещата сила в отбора от Андалусия. По пътя към финала испанците преодоляха "Рома", "Уулвърхемптън" и "Манчестър юнайтед".

"Севиля" е най-титулуваният клуб в Лига Европа с успехите си през 2006, 2007, 2014, 2015 и 2016 г. В исторически план тимът е спечелил и трите си сблъсъка с италиански отбори в елиминациите.

"Интер е подготвен да се състезава в Шампионската лига предвид изключителния калибър на играчите и много опитния мениджър. Това ще изисква от нас да сме на своя предел във всяко отношение и да покажем страхотно представяне във всички аспекти на играта. Това е плашещо предизвикателство", каза Лопетеги преди финала.

Двата отбора ще се изправят за пръв път един срещу друг. Конте няма да може да разчита на контузения Матиас Весино, докато от травма продължава да се възстановява Себастиен Корхия от "Севиля".

Дневник