Заради масовите протести в Беларус футболните мачове от следващия кръг ще се изиграят без публика. Това обяви местната федерация, като пред празни трибуни ще се проведат срещите от първите три нива при мъжете и шампионата при жените.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е изправен пред най-голямата криза в 26-годишното си управление. Той спечели изборите на 9 август, но десетки хиляди протестиращи излязоха на улиците с искане за остава на фона на предполагаемо фалшифициране на вота.

Най-малко двама демонстранти загинаха след сблъсъци с полицията, а хиляди бяха арестувани. Сред тях са футболистът на БАТЕ (Борисов) Антон Сорока и състезателят на хокейния "Динамо" Иля Литвинов.

Недоволството към режима на Лукашенко обхваха и футболния свят. Нападателят на ЦСКА (Москва) Иля Шкурин, че няма да играе за националния отбор, докато Лукашенко не сдаде властта. Треньорът на клуба Виктор Гончаренко също беше сред много спортисти и треньорки, които изказаха недоволството си срещу президента.

"Футболната федерация на Беларус информира, че във връзка с настоящата ситуация, изпълнителният комитет реши да проведе мачовете от следващия кръг без присъствието на зрители на стадиона", се казва в съобщението.

Беларус беше единствената държава в Европа, която шампионатът продължи и беше позволено на феновете да присъстват на стадиона.

Дневник