Близо половин година по-късно елитният тенис се завръща, но с променено лице и много въпросителни. Погледите на състезателите и почитателите на спорта са насочени към Ню Йорк, където започва преместеният от Синсинати турнир от сериите "Мастърс".

Това е първото събитие от официалния календар, след като тенисът спря заради пандемията от коронавируса COVID-19 през март.

Разпространението на заразата и съпътстващите я ограничения накараха част от най-добрите при жените и мъжете да откажат да пътуват за САЩ. Сред тях са Рафаел Надал, водачката при жените Ашли Барти, Симона Халеп, Ник Кириос и други.

Въпреки това в Ню Йорк все пак ще участват останалите водещи имена (без възстановяващия се от операция рекордьор от Големия шлем Роджър Федерер). Въпросът е как ще изглежда тенисът в новата действителност - кои играчи ще във форма след дългото прекъсване, ще има ли значими изненади и какво ще предложат организаторите в отсъствието на зрители.

При мъжете от Голямото трио в Ню Йорк ще е единствено Новак Джокович, който спечели всичките си 18 мача през сезона преди прекъсването му. Сърбинът уточни, че една от причините да играе в US Open, е, че иска да задмине рекорда на Федерер. Швейцарецът има 20 титли от Големия шлем, докато сърбинът е със 17.

"Искам да играя. Заради това съм тук. Аз лично не се страхувам да съм в рискова и опасна за здравето си ситуация. Ако го усещах по този начин, най-вероятно нямаше да съм тук", заяви Джокович.

От фиеста към фиаско на Балканите

По време на дългото прекъсване една от най-обсъжданите теми беше свързана с турнира "Адриа тур", организиран от Новак Джокович. Замислен като идея с благотворителна цел и начин част от елитните тенисисти да се върнат към спорта и да се позабавляват, събитието се превърна в провал.

След него няколко играчи и членове на отборите им се оказаха заразени, включително и Григор Димитров. Мнозина насочиха критиките си към Джокович, а министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич пое отговорност за турнира и поиска да свали напрежението от плещите на сънародника си.

Събитието беше посочено като пример и организаторите на турнири обявиха, че ще го използват като обеца на ухото.

"Не мисля, че съм направил нещо лошо, ако трябва да съм честен. Съжалявам за заразените хора. Дали се чувствам виновен за това, че някой впоследствие е бил заразен в Сърбия, Хърватия и региона? Разбира се, че не. Как може да обвинявате един човек за всичко", заяви преди два дни Джокович.

Напрежение имаше и към Григор Димитров, който беше защитен от българска страна, но самият той избра да не навлиза в противоречие и остана настрана.

Къде е Григор Димитров

 Големият въпрос сега е кога и как ще се завърне Димитров. Българинът изкара коронавируса COVID-19, като обясни, че не се е чувствал добре.

"Вирусът ме удари тежко и бях вкъщи около месец. Не можех да дишам добре, не се чувствах добре. Бях уморен, нямах вкус и обоняние. Всички възможни симптоми. Не беше забавно, но може да се каже, че отново имам късмет да съм на корта", каза той в края на юли.

До последно той се колебаеше дали да пътува за Ню Йорк. Мениджърът му Георги Стоименов каза пред "Дневник", че в крайна сметка решението е да играе на US Open. Той добави, че тенисистът продължава да се бори за това да върне формата си. След САЩ Димитров ще се насочи към двата силни турнира в Европа - мастърсът в Рим и "Ролан Гарос". Остава отворен въпросът за турнира в София, който е преместен за началото на ноември.

Дневник