Какво бихте казали на Лионел Меси, ако имате 30 секунди, за да го убедите да играе в любимия ви отбор?

С този въпрос, зададен в "Туитър", сайтът "Goal" улови вълненията около аржентинската звезда след информацията, че той иска да си тръгне от "Барселона". Новината предизвика сътресения на "Камп ноу" и даде повод на привържениците на водещите клубове по света да мечтаят за привличането на Меси.

Два дни по-късно въпросите валят един след друг, а отговорите остават малко.

Най-важната тема е свързана с това дали шесткратният носител на "Златната топка" наистина ще си тръгне от "Барселона". Въпросът е сложен и е много възможно да се наложи да бъде решаван в съда.

Какво всъщност става между Меси и "Барселона"

Преди два дни аржентинският канал TyC Sports съобщи, че Меси е уведомил "Барселона", че иска да напусне клуба. Той се позовава на клауза в договора си от 2017 г., според която може да си тръгне от "Камп ноу" свободно, ако изрази желанието си до 10 юни.

Тъй като очевидно датата е изпусната, адвокатите на Меси ще претендират, че тя е поставена, за да обозначи края на сезона, а тази година заради пандемията от коронавируса COVID-19 сезонът беше удължен значително и приключи в средата на август.

Клубът ще настоява да задържи звездата си, който има записана клауза за откупуване в размер на 700 млн. евро.

"Мисля, че "Барселона" е в по-силна позиция, но Меси определено показа, че клубът има слабости", каза адвокатът Сантяго Небо, който е запознат с материята и е съветвал Асоциацията на испанските футболисти. Според него Меси няма какво да направи, ако клубът му откаже да го пусне без пари и вероятно двете страни ще трябва да седнат за преговори. В противен случай ще трябва съдът да тълкува казуса с датата 10 юни.

Настоящият договор на Меси е до 2021 г.

Защо Меси иска да си тръгне

До момента липсва точен отговор на този въпрос, но най-вероятно той е свързан със съвкупност от обстоятелства. Според каталунския "Мундо депортиво" от една страна ключът е в неуспешния край на сагата с Неймар, който премина в ПСЖ (бразилецът задейства клаузата за откупуването си за 222 млн. евро) и след това "Барселона" не успя да си го върне, както и в раздялата с Луис Суарес - и двамата много близки с Меси.

От друга страна, в последните месеци имаше натрупване на проблеми и напрежение между аржентинеца и хора от ръководството. Новината за заявеното от Меси желание да си тръгне предизвика протести на запалянковци срещу президента Хосеп Мария Бартомеу.

Едно от тълкованията е, че нападателят използва позицията си, за да предизвика Бартомеу да подаде оставка. Испанските медии пишат, че това е трудно да стане в момента.

През есента имаше напрежение между Меси и спортния директор Ерик Абидал, който наскоро беше уволнен. Аржентинецът бил недоволен и от смяната на треньора Ернесто Валверде.

Къде би отишъл Меси

Възможните отговори по обясними причини са ограничени. Дори и на 34 години Меси остава една от двете най-големи звезди на съвременния футбол заедно с Кристиано Роналдо, а заплатата му е по възможностите само на най-богатите клубове в света.

На първо място в списъка изглежда "Манчестър сити". Информации на водещи журналисти сочат, че Меси се е свързал с бившия си треньор в "Барселона" и настоящ мениджър на "гражданите" Хосеп Гуардиола, за да говорят за преминаването му в Англия. Твърди се също, че аржентинецът бил казал на Неймар, че ще играе в "Сити".

Според ESPN "гражданите" подготвяли дългосрочен договор за Меси, според който нападателят ще играе най-напред във Висшата лига, а след това ще премине в "Ню Йорк сити", част от групата на собствениците на "Манчестър сити".

Другите споменавани клубове са ПСЖ, "Ювентус", "Интер" и "Манчестър юнайтед".

Разбира се, съществува възможността той да остане в "Барселона". Каталунците имат нов треньор - Роналд Куман, който предприе заявените от ръководството големи промени в състава. Освен Суарес от отбора ще си тръгнат и други утвърдени футболисти.

"Мислим да изградим бъдещето на "Барселона" заедно с най-добрия футболист в историята, какъвто е Лео Меси. Трябва да си извадим всички изводи и това е нашата идея", заяви техническият директор на "Барселона" Рамон Планес.

Според журналиста Марсело Бехлер нещото, което може да задържи Меси в Барселона е семейството. Аржентинецът не искал децата му да преживяват голямата смяна на средата, която той преживял при преместването си от Росарио като дете.

И преди е имало въпроси дали Меси ще си тръгне и може ли "Барселона" да се справи без него. Най-често това е било тема, когато аржентинецът е преговарял с клуба за нов договор. Този път обаче е различно и все пак може да се стигне до раздяла, която би имала огромни последствия за клуба, а и за испанския футбол като цяло.

Божидар Къртунов/Дневник