Пиер Гасли с "Алфа Таури" спечели състезанието за Гран при на Италия, осми кръг за сезона във Формула 1. Френският пилот изненадващо триумфира на легендарната писта "Монца" в старт, белязан от редица драматични събития.

Само на 4 десети от секундата завърши Карлос Сайнц с "Макларън". Трети на подиума се качи Ланс Строл от "Рейсинг пойнт".

Победата е първа за Гасли във Формула 1 и едва втора в историята на "Алфа таури" (вторият тим на "Ред бул"), който преди това се казваше "Торо росо". Предишният успех на тима беше през 2008 г., именно на "Монца", когато спечели Себастиан Фетел.

Надпреварата в Храма на скоростта, както е известна италианската писта, беше белязана от факта, че за пръв път от началото на сезона "Мерцедес" не успя да пласира свой пилот на подиума. Валтери Ботас завърши пети, а Люис Хамилтън седми.

Състезателите на "Ферари" Себастиан Фетел и Шарл Льоклер, които се представиха слабо в квалификацията, отпаднаха в надпреварата.

В състезанието имаше наказание за Хамилтън, както и временно спиране заради червен фалг.

"Беше адски лудо състезание, просто не знам какво да кажа. Успяхме да излвечем резултат от червените флагове. Още от малък мечтаех да спечеля на "Монца", това е много трудна писта", коментира след финала Гасли.

В топ 10 се класираха още Даниел Рикардо и Естебан Окон с "Рено", Даниил Квят с втория болид на "Алфа таури" и Серхио Перес ("Рейсинг пойнт"). Макс Верстапен не успя да вземе точки.

Ботас имаше проблеми още преди старта, като излизайки от бокса изпусна контрол над болида си и мина през шиканите. След старта финландецът не успя да остане близо до Хамилтън и беше изпреварен от пилотите на "Макларън" Карлос Сайнц и Ландо Норис, след което потъна до шестата позиция.

В осмата обиколка Себастиан Фетел стана първият отпаднал. Елемент от задното му крило се откъсна, след което германецът не можеше да задържа контрол над болида си и се прибра в бокса.

Пръв от пилотите в бокса влезе Шарл Льоклер в 18-ата обиколка, но само три по-късно Кевин Магнусен с "Хаас" отпадна. Това доведе до кола за сигурност на пистата, а лидерът Хамилтън веднага влезе, за да смени гумите си. Никой друг обаче не реагира, а по-късно стюардите обявиха, че разследват влизането на световния шампион заради това, че боксът е бил затворен.

Всички останали влязоха в бокса в 23-ата обиколка, а в следващия тур Шарл Льоклер изпусна контрол над болида си на завоя "Параболика" и се заби в предпазните стени. Това доведе до червен флаг и спиране на състезанието.

Веднага след това комисарите обявиха, че Хамилтън е наказан с влизане в бокса и престой от 10 секунди. При рестарта Хамилтън изтърпя санкцията си и се върна на опашката на групата. Той успя да направи най-бърза обиколка и да се върне в зоната на точките, но нямаше възможност за повече.

В челото Гасли успя да удържи атаките на Сайнц, въпреки че в последната обиколка двамата бяха разделени от по-малко от секунда.


След осем състезания Хамилтън остава лидер в шампионата със 164 точки, а втори е Ботас с актив от 117. Трети е Вестапен със 110.

Следващият старт е след седмица - Гран при на Тоскана на писта "Муджело", която ще дебютира във Формула 1.