Световният №1 Новак Джокович сензационно беше дисквалифициран от US Open по време на мача си от четвъртия кръг на турнира, след като уцели един от съдиите на линията с тпка. Това се случи по време на първия сет в двубоя с Пабло Кареньо Буста.

Джокович изпусна нервите си, след като пропусна да пробие испанеца, въпреки че имаше три точки, за да вземе сета при 5:4 и сервис на съперника. След това допусна срив в играта си и изоставаше с 0:40. Тогава сърбинът изстреля една топка, която уцели най-близо стоящата от жените съдии на линиите.

Тя попадна в гърлото ѝ, след което се чу вик, а жената падна на корта.

Джокович веднага изтича, за да види нейното състояние и се извини.

След близо 12-минутна консултация между главният съдия на турнира Сьорен Фримел и съдията на стола Орели Турте, както и супервайзера Андреас Егли, 33-годишният сърбин беше изхвърлен от US Open.

Световният №1 претендираше, че това е направено неумишлено, а камерите уловиха да казва на официалните лица, "че тя не трябва да ходи в болница за това". Правилника на турнирите от Големия шлем обаче гласи, че "играч не трябва да наранява физически официални лица, съперници или зрители".

Джокович напусна корта след поздрав с испанеца, след което не се яви на пресконференция. Той ще загуби всички спечелени точки за световната ранглиста, както и ще бъде глобен с 250 хиляди долара, колкото получи дотук в турнира.

Дисквалификацията слага край на невероятната серия от 26 победи на сърбина, който все още няма загуба през 2020 г.

"Цялата ситуация ме кара да съм тъжен и сломен. Много съжалявам, че причиних толкова стрес. Беше неумишлено, но и много грешно. Колкото до дисквалификацията трябва да обърна това разочарование в урок, с който да продължи моето израстване. Извинявам се на US Open и всички свързани за моето поведение", написа Джокович в "Инстаграм".

Изхвърлянето от турнира слага край на мечтите на сърбина да триумфира с 18-а титла от Големия шлем и да се доближи само на две от рекорда на Роджър Федерер.

Дневник