Шесткратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън обяви създаването на свой собствен отбор, с който ще се включи в първия сезон на най-новата надпревара Extreme E Series. Става въпрос за екстремно рали с електрически бъгита, който да се провежда в пет кръга в няколко точки от светa.

Отборът на Хамилтън носи името Х44 като препратка към състезателния му номер.

Британецът няма да бъде пряко ангажиран с ръководството на отбора. Той обаче обяви, че каузите, които защитава състезанието, са много важни. Хамилтън заяви, че изгражда "екип около важни ценности като екологична устойчивост и равенство" и е принуден да подчертае "най-сериозните проблеми, пред които е изправена нашата планета".

"Extreme E е нова вълнуваща инициатива за устойчиво развитие и това е чудесна възможност да се включа от самото начало като основател на екип. Extreme E наистина ме привлича заради фокуса си върху околната среда", каза британският пилот.

Хамилтън от години подкрепя проекти за опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии.

"Всеки от нас има силата да направи разлика и за мен това означава толкова много, че мога да използвам любовта си към състезанията заедно с любовта си към нашата планета, за да има положително въздействие. Не само ще посетим отдалечени места, които са изправени пред фронтовата линия на климатичната криза, но и ще работим в тясно сътрудничество с тях и водещи климатични експерти, за да споделяме знанията си и да оставим след себе си положително наследство на всяко място, което далеч надхвърля състезателната писта", завърши шесткратният световен шампион.

Зад проекта Extreme E стои Алехандро Агаг, който ръководи Формула Е - електрическия аналог на Формула 1. Местата, където ще се проведат кръговете от Extreme E Series, са Саудитска Арабия, Сенегал, Непал, Гренландия и джунглите на Амазония в Бразилия.

Дневник