Ирландецът Сам Бенет от "Декьонинк Куикстеп" спечели 10-ия етап в Тур дьо Франс, с който беше дадено началото на втората седмица в състезанието. Той се наложи във финалния спринт над Кейлъб Юън ("Лото Судал") и Петер Саган ("Бора Хансгрое"). Бенет измина отсечката от 168.5 км за 3:35.22 часа със средна скорост 46.94 км/ч.

За 29-годишният ирландец това е 47-а професионална победа. С успеха си в Тура той вече има етапни победи в трите големи обиколки. През 2018 г. Бенет записа три победи в Джирото, а през миналата година две във Вуелтата.

С етапната си победа Бенет отново се връща начело в класацията за зелената фланелка. Той има 196 точки, с 21 повече от Петер Саган.

Почти през цялото време етапът премина по бреговете на Атлантическия океан. Заради силни пориви на страничен вятър групата няколко пъти се разкъса, но нито един от фаворитите за генерално класиране не изгуби време.

Лидер е Примож Роглич, който води с 21 секунди пред Еган Бернал и 28 пред Гийом Мартен.

Преди началото на етапа всички отбори изчакваха резултати за тестовете за коронавирус. Според правилника за провеждане на състезанието при две положителни проби във всеки отбор в рамките на седмица (на колоездачи и служители - бел. ред.) тимът ще бъде изваден от състезанието. Всички 164 колоездачи в обиколката са с негативни проби. Четирима служители на няколко тима обаче са заразени и извадени от състезанието.

За една седмица под карантина е поставен директорът на Тур дьо Франс Кристиан Прюдом. Въпреки че той няма контакт с колоездачите, Прюдом е бил подложен на PCR тест, който е положителен.

Състезанието продължава в сряда с етап от 167.5 км между Шателайон и Поатиер, който отново дава добра възможност за изява на спринтьорите.

Дневник