Асоциацията на европейските клубове (ECA) поиска допълнителни смени в Шампионската лига и Лига Европа за сезон 2020-21. Организацията призова УЕФА да разгледа въпроса по време на заседанието на изпълнителния комитет на 24 септември.

След паузата заради коронавируса отборите имаха право да извършват по пет смени (вместо три) при три спирания на играта. Мярката беше въведена заради нарушената подготовка и опасността от контузии.

С началото на квалификациите обаче евротурнирите се върнаха към правилото с три смени, като от ECA настояват отново да бъдат увеличени до пет заради сгъстения календар. В допълнение към мачовете от националните първенства всяка седмица от октомври до средата на декември е запълнена с двубои на УЕФА в турнирите на клубно или национално ниво.

"Надяваме се (УЕФА) да ни изслуша, както се получава обикновено, когато става въпрос за спортни въпроси, а също и за здравето на играчите ", каза президентът на ECA Андреа Аниели.

Бундеслигата и Лига 1 вече гласуваха за използването на пет смени през сезона, докато клубовете от Висшата лига се отказаха от тази стъпка. Според заключението на английските отбори допълнителните смени дават ненужно предимство на по-големите отбори, които разполагат с балансирани състави.

Дневник