Цветана Пиронкова загуби от Серина Уилямс - 6:4, 3:6, 2:6, и приключи на четвъртфинал на US Open сензационното си завръщане в тениса след тригодишна пауза.

Българката поведе в сетовете, направи пореден страхотен мач, но американката демонстрира огромната си класа и физическа мощ и е на полуфинал. Браво на Цвети!

Мачът на централния корт (титулуван като стадион) - "Артър Аш", бе равностойно и спокойно. Първите четири гейма бяха спечелени от сервиращите, като точките бяха завърщвани бързо, почти без дълги разигравания. Серина набързо натрупа пет аса.

В петия гейм обаче американката допусна колебания, а Цвети все повече демонстираше увереност и първа стигна до точка за пробив. Уилямс се измъкна с директна точка от ракетата си, но дойде и втори шанс, при който Пиронкова я наказа - 3:2. Брейкът бързо бе увенчан - 4:2.

В този период от двубоя ударите на българката имаха необходимата дъблочина - както в предишните мачове, освен това тя играеше разнообразно и спокойно, докато Серина показа признаци на нервност. Но тя е голям боец и го показа още в следващия си сервис гейм - 3:4, и мощен вик след победната точка.

Тук моментът бе много важен от психологическа гледна точка. И за наше щастие Цвети не се поддаде, съхрани нервите си и пак дръпна с два гейма - 5:3.

В следващия гейм пловдивчанката стигна и до сетбол на началния удар на опонентката си, но тя показа класа и оцеля. Последва втори, но при придобито преимущество Пиронкова този път непредизвикано сгреши от форхенд. Това бе прекрасна възможност. Но Серина взе глътка въздух - 4:5.

Ала това нямаше значение, защото минути по-късно Цветана даде само една точка на прочутата си съперничка, при това дошла от първата й двойна грешка в мача - 6:4. Нашето момиче поведе със сет след брилянтно представяне с много добре изпълнен тактически план.

Вторият сет не можеше да започне по-добре - най-добрата ни тенисистка стигна до пробив, 1:0. Но в следващия гейм първият сервис на Пиронкова не влизаше, от което Уилямс не пропусна да се възползва, влагайки и много спортна злоба - 1:1. Ясно бе, че тя няма да се даде просто така.

Третият гейм отново бе много труден за представителката на домакините, Цвети изравни на три пъти, но носителката на 23 титли от Шлема го взе и за първи път от дълго време поведе. 

В четвъртия гейм тенисистката ни отово бе притисната до стената, а първият й начален удар отново не спореше. Но тя не позволи нов брейк срещу Серина, която видимо стабилизира играта си - 2:2. Това пролича на нейния сервис - 3:2, без да даде точка на противничката си.

Почивката дойде в полза на Цветана, която отвърна също с безоблачен гейм - 3:3, за което помогнаха и грешките на Уилямс, дошли от прибързани действия. 38-годишната шампионка имаше колебания в често ключовия седми гейм и пред Цвети се откриха шансове, но сервиращата отново успя да се наложи - 4:3.

За жалост Пиронкова допусна повече от обичайните грешки малко след това и след 0:40 беше пробита - 5:3 и сериозно предимство за Серина. Макар и доста уморена, тя показа отличния си сервис и изравни сетовете с 6:3.

В третия сет първа сервираше Цвети. Не й беше леко - 0:30, точка за пробив, още една... отново проблеми на първия начален удар и на форхенд и в крайна сметка допусна ранен брейк в маратонски гейм. На моменти имаше късмет, но в други - не. Изтърва ключово воле на мрежата.

Пловдивчанката опита да стигне до рибрейк, но не съумя - 0:2. Лошо начало на сета, а голямата шампионка ставаше все по-агресивна и мощна. С много усилия Цвети прекъсна серията на съперничката си от четири поредни гейма след поредна дълга битка, в която й се налагаше и да догонва - 1:2. Ветеранката обаче не се бави много - 3:1.

Най-сетне и нашето момиче стигна до бърз гейм - 2:3. Фаворитката бе на същата вълна - 4:2. В тази част от мача Серина бе във възходящ момент, докато Цвети допускаше все повече грешки, личеше и умора. Уилямс значително подобри ударите си от основната линия. Така от 15:40 тя обърна и от втория брейк пойнт поведе решаващо с 5:2.

Краят - за жалост, бе близо, 40:0 и победа още от първия мачбол, 6:2 и 2:1 сета.

ClubZ