Една от най-големите петрохимически компании в света - "Инеос", може да влезе във Формула 1 със свой собствен отбор. Според Motorsport компанията е отправила оферта към "Мерцедес" за 70% от дяловете в отбора във Формула 1. Офертата е на стойност 700 милиона паунда.

От тази година "Инеос" е спонсор на световните шампиони и логото е върху болидите на Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

Новината идва след месеци на слухове, че "Мерцедес" може да се оттегли от Формула 1 като заводски отбор и да остане като доставчик на задвижващи системи.

Собственикът на "Инеос" сър Джим Ратклиф е най-богатият британец с лично състояние 21 милиарда долара, а приходите на компанията му за 2019 г. са 85 млрд. "Инеос" инвестира в спорта, като има колоездачен отбор, купен от "Скай".

Ратклиф купи и футболния клуб "Ница", а през 2018 г. инвестира 110 милиона паунда в проекта на известния британски състезател по ветроходство Бен Ейнсли за участие в надпреварата America Cup. Компанията спонсорира и успешния опит на Елиуд Кипчоге да пробяга маратон под 2 часа.

В последните месеци "Инеос" навлезе и в автомобилната индустрия, представяйки свой собствен високопроходим автомобил - Grenadier.

Според бившия собственик на тим във Формула 1 Еди Джордан сделка между "Инеос" и "Мерцедес" е добра за германския концерн, който ще запази 30%. Освен това досегашният шеф на отбора Тото Волф ще може да се оттегли и да премине в "Астън Мартин", собственост на милиардера Лорънс Строл. Волф има дял в компанията.

Дневник