Волейболният национал Георги Татаров беше отличен с индивидуална награда на европейското първенство за юноши до 18 години в Италия. България се представи силно, но остана на крачка от медалите.

Татаров получи наградата за най-добър диагонал. В последния си мач - в спора за бронзовите медали, той записа 30 точки срещу Полша.

Това не беше достатъчно за българския отбор да влезе в тройката. Националите, водени от Мартин Стоев, отстъпиха с 1:3 (21:25, 27:29, 25:23, 23:25) в много оспорван двубой.

Българите спечелиха групата си след три победи от три мача. След това отстъпиха с 0:3 срещу Чехия в полуфинала. Европейски шампион стана Италия след 3:0 срещу Чехия.

Добрата новина за българския отбор е, че с достигането до полуфиналите успя да си гарантира участие на световното първенство през 2021 г.

Селекционерът Стоев заяви, че четвъртото място е реалното за отбора. "Хубавото е, че успяхме с една от задачите и се класирахме за световното първенство 2021."

"Борихме се здраво. Играхме, както има една дума, "до последна точка". Мога да заявя, че не се предадохме. Но поляците ни надиграха. Да, можеше и да докараме мача до тайбрек. Във втория тейм при 24:24 имаше мрежа на поляците, но не я не свириха, което ни ощети. Гърков заби топката по блока, поляците я извадиха, но мрежата се клатеше много сериозно. Като генерална оценка можем да кажем това - ние една година не сме се срещали с европейските състави. Ще направим и изводи. Някои отбори ни превъзхождат технически, а ние - физически. Ахилесовата пета беше посрещането ни", каза Стоев.

Дневник