Тенис без публика, но с живот в "мехура" (или "балона"). US Open отвори пътя към завръщането на турнирите от Големия шлем в условията на променената от коронавируса COVID-19 действителност.

Тя доведе до нови предизвикателства за състезателите, организаторите и зрителите. Но донякъде разчупи статуквото - най-вече при мъжете, където за пръв път от 2016 г. (след общо 13 поредни турнира от Големия шлем) шампион стана тенисист, различен от тримата големи.

Финалните мачове предложиха зрелище с вълнуващи обрати, а на върха стъпиха Наоми Осака и Доминик Тийм.

Добрата новина за България беше свързана с Цветана Пиронкова, постигнала най-предното си класиране в Ню Йорк. Тя привлече вниманието в света на тениса с това, че успехът ѝ дойде след тригодишно отсъствие и след майчинство. Това пък ѝ отвори вратите към "Ролан Гарос".

"Ние бяхме в т.нар. мехур - нямаш право да излизаш никъде, само на кортовете и в хотела. И то при строги мерки - с дистанция, с маски през цялото време. Не съм имала възможност да добия никакви други впечатления", каза Пиронкова при завръщането си в София.

В течение на турнира знак, че всичко върви по план, даде и бъдещият шампион Тийм. Австриецът заяви, че се чувства "супербезопасно".

"Мисля, че няма по-сигурно място в света в момента. Може би можете да се затворите в някоя пещера или нещо подобно, не знам - в средата на морето. Иначе тук е супербезопасно. Ние сме в балон", каза Тийм.

Имаше и оплаквания. Французинът Беноа Пер беше диагностициран с COVID-19 и не успя да се включи в турнира, а аржентинецът Гуидо Пея и боливиецът Уго Делиен не получиха разрешение да участват в мастърса в Ню Йорк, предшестващ US Open.

"Щастлив съм за френските тенисисти и това, че играят, но искам да знам защо USTA (американската федерация) постъпи така с нас и не ни даде никаква информация. Ядосан съм им заради това. Защото те промениха правилата след положителната проба на Беноа Просто искам някои отговори, защото всеки в моята ситуация би искал абсолютно същото. Бях несправедливо поставен под карантина за 14 дни и знам със сигурност, че когато Пер е разбрал за положителния си тест, веднага след това е направил втори. Моят треньор не си направи такъв за четири или пет дни, защото казаха, че здравният департамент в Ню Йорк не прави нов тест, когато дадеш положителна проба", каза Пея във връзка с положителния тест на треньора му.

Урокът на Джокович и разместването при мъжете

Отсъствието на Надал и Федерер постави Джокович в позиция на пълен фаворит. Още повече че сърбинът беше спечелил всичките си мачове през годината и се намираше в отлична серия.

Той обясни, че се надява да използва възможността, за да се доближи към рекорда на Федерер от 20 титли от Големия шлем.

Всичко вървеше по план до края на първия сет от мача с Пабло Кареньо Буста от четвъртия кръг на турнира. Тогава Джокович улучи с топка една от съдиите и беше дисквалифициран. Това означаваше няколко неща - на първо място край на серията на сърбина и че той остава със 17 титли от шлема. И на второ - че за пръв път след 13 поредни турнира от Големия шлем шампион ще е някой извън тримата водещи тенисисти.

"Работя психически и емоционално също толкова здраво, колкото и за физиката. Опитвам да бъда най-добрата версия на себе си на корта и извън него. Разбирам, че се появяват такива изблици, но това е част от личността и играча, който винаги съм бил. Ще приема случилото се с възможно най-голямо разбиране като голям урок", каза Джокович преди участието си на турнира от сериите "Мастърс" в Рим, започнал веднага след края на US Open.

Тийм се възползва най-добре от открилата се възможност и стъпи на върха. Австриецът направи обрат, невиждан от 1949 г. в Ню Йорк, след като изоставаше с два сета и победи Александър Зверев във финала. С това стана първият тенисист, роден през 90-те години, с титла от Големия шлем.

"Надявам се, че всички от моето семейство, особено бабите и дядовците ми, да са издържали по време на мача. Знам, че не ви е било лесно. Надявам се, че сте добре", заяви Тийм в речта при награждаването си. Двамата със Зверев проявиха огромно уважение един към друг.

Шампион с кауза

Организаторите на US Open действаха с едно наум заради протестите, замразили спорта в САЩ дни преди началото на турнира. Програмата на тенис турнира не беше засегната, но темата остана актуална.

Дневник