Няколко дни, след като Еган Бернал напусна Тур дьо Франс, отборът му "Инеос" успя да спаси участието си в състезанието с етапна победа. Михал Квятковски и Ричард Карапас направиха страхотно каране в 18-ия етап, за да завършат първи и втори в третия поред ден в Алпите. Полякът и еквадорският катерач бяха част от групата, която се откъсна в самото начало на деня и не бяха застигнати до финала.


Етапът включваше пет категоризирани изкачвания и общо 5000 метра денивелация.


Съотборниците в "Инеос" завършиха заедно за 4:47.33 часа със средна скорост от 36.52 км/ч. Групата на жълтата фланелка финишира на 1.51 минути зад Квятковски и Карапас, водена от Ваут ван Аерт.


Общо 32-ма състезатели се откъснаха в етапа, но след първото изкачване от първа категория останаха само петима. След третата височина един от тях Марк Хирши падна, а в челото останаха четирима. Квятквски и Карапас се откъснаха на изкачването от Висша категория Монте де Глиер, след като Пейо Билбао ("Бахрейн Макларън") не издържа на темпото им.


Финалните километри не бяха проблем за съотборниците, като Карапас остави победата за 30-годишния поляк. За Квятковски това е 28-а победа в кариерата му и първа етапна в големите обиколки.


Със спечелените точки в етапа пък Карапас облече фланелката за най-добър катерач, като има 74 срещу 72 за Погачар.

В групата на жълтата фланелка имаше няколко атаки, като Микел Ланда пита да навакса време с атака от предпоследното изкачване. Действията му елинираха двама от преките му съперници за подиума Адам Йейтс и Ригоберто Уран.


До финала фаворитите не успяха да се разкъсат отново. Примож Роглич се доближи до крайната победа, като три етапа преди края има аванс от 57 секунди пред Тадей Погачар. Трети е Мигел Анхел Лопес на 1.27 минути, а зад него е Ричи Порт, който мечтае за място на подиума. Австралиецът изостава с 1.39 минути зад Лопес.


В топ 10 са ще Ланда (+3.28), Енрик Мас (+4.19), Йейтс (+5.55), Уран (+6.05), Том Дюмулен (+7.24) и Алехандро Валверде (+12.12).


В петък предстои преходен етап, подходящ за спринтьорите. Последният етап, който може да доведе до размествания в генералното класиране е в събота, когато има индивидуално бягане по часовник.

Дневник