Шесткратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън се оплака, че наказанието му в Гран при на Русия е пресилено и цели да го спре. Британецът не успя да спечели надпреварата в Сочи в неделя, след като беше наказан от стюардите.

Победата отиде в съотборника му Валтери Ботас, докато Хамилтън завърши трети зад Макс Верстапен.

Световният шампион получи две наказания от по пет секунди заради нерегламентирани тренировъчни стартове в началото на подготвителната обиколка.

"Трябва да видя какви са правилата и какво точно съм сбъркал. Почти съм убеден, че никой никога преди не е получавал две петсекундни санкции за нещо толкова абсурдно. Не съм застрашил когото и да е. правил съм го на милион писти през годините и никога не е било поставяно под въпрос", коментира Хамилтън след състезанието.

Той отиде по-далеч, добавяйки "Опитват да ме спрат", без да уточнява кого има предвид.

Санкцията лиши британеца от изравняване рекорда на Михаел Шумахер от 91 победи. Хамилтън ще има шанс да го стори на германската писта "Нюрбургринг" на 11 октомври, като на нея има завой именно на името на седемкратния световен шампион.

След състезанието в Русия (10-и кръг) авансът на Хамилтън пред Ботас е 44 точки. До края на сезона остават седем състезания.

Дневник