Българският щангист Тодор Йорданов е дал положителна проба за допинг. Новината беше съобщена в сайта на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF).

Според информацията 19-годишният Йорданов е дал положителен резултат "за тестостерон или поне един анаболен стероид". Правата му са временно спрени, като от IWF няма да правят допълнителни коментари до приключване на случая.

Йорданов е български шампион при юношите от 2019 г., но не е част от националния отбор.

Положителната проба е поредният удар по спорта. През юни световните щанги отново попаднаха в центъра на сътресение след разкрития за прикриване на положителни проби за допинг и липсващи милиони долари, в които има и българска следа.

Трусовете в щангите продължават от години. Спортът дори беше заплашен от МОК, че може да изпадне от олимпийската програма заради проблеми с допинга.

Сред скандалите попадна и този с българския отбор. През март 2015 г. целият национален отбор беше уличен в употреба на допинг. Българската федерация дълго водеше спорове с международната федерация и накрая през 2018 г. с държавна помощ и с пари и от тотото беше платена глобата от 250 хил. долара.

Дневник