Диетологът Светлана Фус обяснява защо гъбите са важни за здравето на сърдечно-съдовата ни ситема и трябва да бъдат включени в ежедневното ни меню.

Този популярен продукт съдържа протеини, витамини от група В и С, никотинова и фолиева киселини, както и калций, фосфор, калий и желязо, каза тя пред РИА Новости.

„Всички тези елементи имат положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата и централната нервна система, укрепват костната тъкан и имат благоприятен ефект върху кръвообръщението ни“, пише специалистът в своя блог в Инстаграм.

Тя подчертава, че гъбите (най-вече печурките), се консумират най-добре в комбинация със зърнени храни, месо и зеленчуци. Те не се препоръчват за редовна консумация за деца до пет години.

Как да изберем идеалните и здравословни гъби? Пет съвета от Светлана Фус:

Гъбите трябва да са бели, понякога с розов или бежов оттенък, но без тъмни петна;

Шапката на печурките трябва да е матова;

Пресните печурки имат специфична и много силна приятна миризма;

Обърнете внимание на пънчето - то трябва да е свежо;

Гъбата трябва да е твърда.

Дарик