Съединението арбутин, което се съдържа в повечето сортове круши е естествен антисептик и антибиотик.

По отношение на наличието на ценни микроелементи и хранителни вещества крушата уверено води класациите на диетолозите в сравнение с други плодове.

Ако сравним крушата с основната й “конкурентка” – ябълката, трябва да имаме предвид, че крушите съдържат много повече магнезий, калций, фосфор и цинк. Съдържанието на желязо, мед и манган и в двата плода е едно и също.

Крушата е особено богата на витамини А, всички от групата B, C, E, PP, K. Това прави плодът укрепващ здравето и безценен за подобряване на състоянието на кожата.

Крушата съдържа и много органични киселини, фибри и ензими, които са много важни за жизнеността на тялото ни. /РИА Новости

БГНЕС