"От 12 години играя професионално футбол, но вече не знам какви са правилата. Особено при дузпи и игра с ръка. В последните три години няколко пъти правилата бяха сменени".

Тази реплика на халфа на "Манчестър сити" Кевин де Бройне след мачовете от кръга във Висшата лига описа новото объркване, което се породи в английския футбол. Някои спорни решения при използване на системата за видеоповторения (VAR) доведоха до полемика сред мениджъри и анализатори.

В основата на скандалите отново попадна "Манчестър юнайтед" - отборът, получил най-много дузпи от началото на миналия сезон. В домакинството си на новака "Уест Бромич" "червените дяволи" отново вкараха от бялата точка. По-голямо внимание обаче предизвика първоначално отсъдена, а след това отменена такава за "Уест Бромич".

Това се случи, след като реферът Дейвид Куут сам промени решението си, гледайки ситуацията на един от мониторите.

По-късно Куут даде дузпа за "Юнайтед". Ударът на Бруно Фернандеш беше спасен от вратаря на гостите, но изпълнението беше повторено заради това, че Сам Джонстън е излязъл пред голлинията. При втория удар Фернандеш не сгреши.

Сходна ситуация с отменена дузпа имаше в същия кръг на срещата "Астън Вила" - "Брайтън" (1:2). След двубоя мениджърът на "Юнайтед" Оле Гунар Солскяр призна, че тимът му е извадил късмет от решенията на съдията.

Всички спорни ситуации доведоха и до много критики. Сред най-острите беше бившият бранител на "червените дяволи" Рио Фърдинанд, който описа действията на рефера Куут като "срамни".

"Това е срамно решение и поведение на съдията. Вратарят спаси дузпата без да прави нещо нередно", коментира Фърдинанд в ефира на BT Sport.

Бившият водещ английски съдия Марк Холси също взе отношение. Според него е нужно комуникацията между съдиите и техните видеоасистенти да стане публична.

"VAR има много по-голям ефект върху мачове, отколкото се смяташе първоначално. Затова според мен е нужно комуникацията да бъде публична и да се чува какво се дискутира. Ако съдиите нямат какво да крият нека да предоставят записи", каза Холси.

Решенията на Дейвид Куут, който направи дебют във Висшата лига през 2018 г., са широко коментирани от месеци. Още през миналия сезон той пропусна потенциално изгонване на Джовани Ло Селсо от "Тотнъм" заради настъпване на Сесар Аспиликуета, когато беше видеоарбитър.

В началото на този сезон Куут привлече вниманието на дербито на Мърсисайд, когато Върджил ван Дайк беше тежко контузен, но последствия за Джордан Пикфорд от "Евертън" нямаше.

Дневник