"Ботев" (Пловдив) направи първата стъпка към спасението си. От клуба обявиха, че са събрани 567 хиляди лева, спешно необходими за откупуване на стари задължения.

От "Ботев" допълват, че крайната сума не е била достигната след кампанията за набиране на средства, като разликата е покрита чрез дарения на фирма "ТРС София", сдружение "ПФК Ботев", Георги Гергов и Ангел Палийски.

"Изказваме благодарност на всички, които се включиха в кампанията по събиране на сумата - както на хилядите жълто-черни привърженици, така и на бизнеса на Пловдив. За пореден път показахме, че когато сме заедно сме най-силни. Обединени в името на Ботев и каузата да спасим нашия любим клуб", пише в част от съобщението на клуба.

Кризата в "Ботев" се задълбочи през лятото, когато собственикът Георги Самуилов се оттегли. Той прехвърли акциите си на сдружението и обяви, че ще има ангажимент единствено към детско-юношеската школа.

Впоследствие клубът изпадна пред заплаха от фалит. В основата на притесненията са дела за 26 милиона лева, свързани с фалита на КТБ.

"Най-голяма тежест в проблемите идват от фалита на КТБ. Имаше една сума между 52 и 54 милиона (лева). Половината от нея - 26 милиона лева, е основният проблем пред "Ботев". Там има редица дела, които се водят от дружеството, което е дало тези пари - практически дъщерно на КТБ. След като беше обявена несъстоятелност, синдикът си иска тези пари, съди ни на две инстанции и декември ще минем трета. Ако и там бъдем осъдени, само таксите, които ще дължим, ще са 3 милиона. Отделно 26-те милиона, които в момента са оправени с цесии, стават абсолютно дължими", обясни председателят на сдружението Радослав Кошински.

Наскоро прокуристът на клуба Асен Караславов се обърна към ръководството на "канарчетата" с искане за възлагане на мандат "за предоставяне на акциите на трета страна с цел продажба срещу задължение за издръжка и участие в управлението на клуба".

Дневник