ренските футболисти рязко изпреварват бразилците като най-предпочитани чужденци в българския футбол. Това показва проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory) за произхода на чужденците в 126 първенства по света.

Според данните към 16 ноември в Първа лига има 23-ма французи - три пъти повече спрямо предния сезон. За такива се приемат футболисти, които са израснали във Франция, дори и да са с двойно гражданство.

Бразилците слизат на второто място, като вече са 18, следвани от португалците - девет. Преди година бразилците бяха 26, а португалците - 14. Тогава французите и нидерландците бяха по осем.

Голям принос за привличането на французи имаха ЦСКА и "Берое", които дейно се обърнаха към играчи от тази страна. Французи им също в "Лудогорец", "Левски" и други отбори.

В световен мащаб Бразилия е най-големият "вносител" на чужденци в 23 първенства. След това се нареждат аржентинците (15) и французите (13). Французите са най-многобройните чуждестранни футболисти във Висшата лига (47), Бундеслигата (36), Серия А (35) и Ла Лига (30).

Очаквано най-голямата миграция е на бразилски футболисти в Португалия (141 футболисти в елита и 106 във второто ниво).

От своя страна, България има 38 футболисти в 22 чуждестранни първенства. От тях най-много български играчи има в Румъния (шестима) и Унгария (четирима).

Дневник