От борещ се за оцеляване отбор до шампион с историческа доминация. Така накратко звучи приказката на "Бодьо/Глимт", който за няколко сезона покори най-високото стъпало в норвежкия футбол.

През 2018 г. клубът се върна в елита и беше близо до изпадане, но впоследствие изживя своя звезден миг. Пет кръга преди края "Бодьо/Глимт" си гарантира първа титла в първенството в 104-годишната си история.

За град с население около 50 хиляди жители и отбор, прекарал седем от последните 15 сезона във второто ниво, успехът е огромно постижение. То идва по впечатляващ начин с атрактивен футбол и налагане на местни играчи, като "Бодьо/Глимт" се превърна в първия отбор от полярния кръг, който триумфира в норвежкото първенство.

Северната част на Норвегия е често подценяван регион, който работи усилено, за да получи признание. До 1971 г. от този район не са били допускани отбори в елита заради схващането, че те не са достатъчно конкурентни на останалите.

"Те мислеха, че тук сме примитивни. Тормозеха ни и смятаха, че всички сме фермери и рибари, като някои все още ни мислят за такива", казва Орян Берг, който отговаря за школата.

Като географско разположение най-близо от отборите в елита е "Розенборг", като Трондхайм е на повече от 700 км, или девет часа и половина път с кола до Бодьо.

В превод от норвежки Глимт означава светкавица. Единствените успехи на тима досега бяха спечелените купи през 1975 и 1993 г., а феновете имат странна практика да носят големи предмети по време на мач като... огромни четки за зъби.

Философия на победители

Отборът се издържа с 6 милиона евро на сезон, като 1 милион отива за развитието на школата. За сравнение - бюджетът на големите клубове в Норвегия е няколко пъти по-голям от този на "Бодьо/Глимт".

Без да разчита на огромен финансов ресурс, отборът е движен от устрема на младостта. В състава играят много футболисти, излезли от школата. Останалите са играчи, които са били отхвърлени или нежелани от предишните им клубове, но впоследствие възраждат кариерата си от получения шанс.

А други осъществяват трансфери във водещи европейски отбори. Такъв е случаят с Йенс Петер Хауг, който през лятото беше продаден на "Милан" за 5 милиона евро.

Повратният момент в историята на клуба е назначаването на психолога Бьорн Мансверк през 2017 г., който е бивш пилот от военновъздушните сили и е служил в Афганистан. Той оставя значима следа с работата си с младите.

Капитанът Улрик Салтнес описва стила на игра на "Бодьо/Глимт" като "камикадзе". Треньорът Шетил Кнутсен, който е начело на клуба от 2018 г. и преди не е водил друг отбор в елита на норвежкия футбол, използва агресивна схема 4-3-3, която е вкоренена в ДНК-то на тима.

По пътя към рекордите

"Бодьо/Глимт" не просто спечели шампионата, а футболистите на Кнутсен разбиха конкуренцията. След второто място през 2019 г. тимът започна вихрено сезона и спечели първите си десет мача. През 2020 г. "Бодьо/Глимт" има едва две загуби - от миналогодишния шампион "Мьолде" и от "Милан" в третия кръг от квалификациите за Лига Европа.

След 25 кръга отборът има 68 точки и води с цели 18 пред втория "Мьолде". "Бодьо/Глимт" е вкарал внушителните 85 гола и е на прага от подобряване на рекордите за най-много точки, най-много голове, най-много победи и най-голямата преднина пред втория в класирането в рамките на един сезон.

"Бодьо/Глимт" се нужда от победа и два гола в оставащите пет мача, за да подобри първите три постижения.

Според спортния директор Аазмунд Бьоркан защитата на титлата не е най-важната цел пред клуба. "Имаме сериозни амбиции, но ако трябва да съм честен, това не е от значение. Не сме фокусирани върху резултатите. Фокусирани сме върху развитието и представянето ни."

Дневник