Министерството на спорта (ММС) ще направи изключение единствено за четирима спортисти, за да могат да продължат да тренират и след влизането в сила на затегнатите мерки, обявени от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов в сряда.

Решението му изисква от петък вечерта (27 ноември) всички лица на възраст под 18 години да спрат тренировъчна и състезателна дейност. Изключение се допуска само при вече започнали международни състезания.

Забраната предизвика недоволството на националния отбор по фигурно пързаляне и на треньора на отбора Ина Лутай. В центъра на вниманието е талантливата Александра Фейгин, която навършва 18 години в деня след изтичане на срока на заповедта на Ангелов (ограниченията са в сила до 21 декември).

В отговор до "Дневник" от министерството на спорта посочиха, че се допускат изключения единствено за фигуристките Фейгин и Кристина Григорова, както и за плувците Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров.

От ММС обясниха, че решението да се направят изключения е съгласувано с Ангелов и че то се взима за спортисти под 18-годишна възраст, които имат спечелени квоти за участие на олимпийски игри и за тези, на които им предстоят квалификационни турнири за спечелване на квоти.

Миладинов и Левтеров имат покрит норматив "А" за олимпийските игри. Фейгин и Григорова се подготвят за участие на световното първенство в Стокхолм, което е и квалификация за спечелване на квоти за зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Преди ден Лутай каза пред "Дневник", че се надява разрешение да продължат тренировки да има и за по-малките в националния отбор. "При 13-14-годишните имаме много силно поколение. Те не могат да си позволят да спрат тренировки", заяви тя.

Дневник