Михаил Ашминов, популярен в Южна Корея готвач и участник в кулинарни телевизионни предавания и състезания, получи тази седмица титлата "Почетен гражданин на гр. Сеул 2020". Церемонията се състоя на 25 ноември в посолството на България с участието на Ким Хьонг-джин, посланик със специални поръчения в сферата на международните отношения в местното управление на корейската столица.
Почетно гражданство се връчва всяка година от 1958 г. насам на чуждестранни граждани със значителен принос за развитието на Сеул и превърнали се в пример за подражание за корейци и чужденци.
Наградата за Шеф Михал, както той е познат сред многобройните си фенове в страната, е за неговия принос за изграждането на града и представянето на България пред корейската публика, съобщи българското посолство в Сеул. Той е собственик на българския ресторант "Зелен" в район Итевон, където живеят много чужденци.
Освен че е известна телевизионна личност участва в в различни демонстрации, форуми и конференции, посветени на храната и здравословното хранене, където представя България и българската кухня, българското кисело мляко. Той работи с международни организации и участва в благотворителни акции в помощ на социално слаби.
Софиянецът Ашминов живее в Южна Корея от 2004 г. насам, като занимава за азиатската страна, когато е на 22 години и днес е женен за корейката Парк Юн-хе.
Корейската преса припомня, че той е завършил училище за кулиарни умения и управление на туризма, след което 4 години работи в софийския хотел "Шератон". Там получава предложение да работи като шеф в кухнята на сеулския хотел Westin Chosun, където започва и южнокорейската му кариера.
Дневник
Коментари
Анонимен
Ресторанта на Михаил е важно място за европейците, понеже корейската храна е ужасно кофти за нашия вкус. Даже официални делегации им се налага там да се хранят, включително президенти и министри. А корейците ходят там заради телевизионната му популярност.