Мик Шумахер, син на седемкратния световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер, влиза в шампионата през сезон 2021. Той ще кара за "Хаас", като американският отбор съобщи, че вече е подписан дългосрочен договор с 21-годишния германец.

Шумахер е част от академията на "Ферари", а "Хаас" минава за тим, близък до Скудерията, като използва задвижващи системи на италианската компания. През лятото се очакваше германецът да получи място в "Алфа Ромео" (втория тим на "Ферари"), но отборът продължи с Кими Райконен и Антонио Джовинаци. Преминаването му в "Хаас" позволява на "Ферари" да следи внимателно развитието му.

"Отдавна следим развитието на Мик. Той натрупа опит и показва страхотни резултати във Формула 2, като си пробива път с карането си, а не заради своето име", коментира шефът на "Хаас" Гюнтер Щайнер.

Мик Шумахер е шампион в европейската Формула 3 от 2018 г., а в последните две години се състезава във Формула 2. Германецът е лидер в шампионата преди последния кръг, като на 5 и 6 декември са финалните стартове в Бахрейн. Шумахер има аванс от 14 точки пред Калъм Илът.

"Възможността да бъда на решетката във Формула 1 ме прави изключително щастлив и ме оставя без думи. Благодаря на "Хаас", "Ферари" и академията за шанса, който ми дават. Благодаря и на моите родители, които вярват в мен и ми помогнаха да сбъдна мечтата си", каза Шумахер.

Неговият баща Михаел Шумахер има седем титли при пилотите, 91 победи. Кариерата му във Формула 1 продължи от 1991 до 2012 г.

В "Хаас" Шумахер ще си партнира с друг дебютант - руснака Никита Мазепин, който подписа ден по-рано. Германецът ще участва в една от тренировките преди Гран при на Абу Даби на 11 декември, а четири дни по-късно ще кара и в тестове за млади пилоти.

Дневник