Всичко отиде на кино заради една загуба с 0:6 от Англия". Това заяви бившият селекционер на националния отбор по футбол Красимир Балъков, който съжалява за пропуснатата възможност за осъществяване на стратегията за развитие на детско-юношеския футбол.

Като селекционер той беше в основата на развиване на проект, чиято цел беше да се поставят основи за изграждане на нова система в школите. Тогава министър-председателят Бойко Борисов беше заявил готовност държавата да подкрепи футбола, ако стратегията бъде одобрена.

Мачът с Англия (0:6) от октомври 2019 г. донесе сътресения в БФС. Дългогодишният президент Борислав Михайлов беше притиснат от Борисов и подаде оставка, Балъков също си тръгна от поста, а темата за стратегията за детско-юношеския футбол вече не е на дневен ред.

Повече от година по-късно все още не е избран нов президент на БФС. Конгресът трябваше да се проведе на 11 декември, но заради коронавируса отново беше отложен.

"За мен шеф на БФС трябва да бъде човек с амбиции и идеи, които да реализира. Ножът е опрял не до кокала, а през него направо. Докога ще чакаме? При всички положения той трябва да бъде обграден с футболни хора. Не може кадърен човек в бизнеса да оправи проблемите на българския футбол, ако няма човек до него, който да разбира футбола. Аз нямам тези виждания за президент на БФС", каза Балъков.

"Ето например Ицо Стоичков - знаем му езика. Слагаме го за президент на БФС и нека видим дали ще цепи басма на някого. Само че той няма да дойде. Той си работи в чужбина и си играе голф. Когато е имал възможност да работи, някой го е изпъдил", продължи бившият селекционер.

"С тази концепция, която беше обсъдена с изпълкома, трябваше да променим нещата. Всичко отиде на кино заради една загуба с 0:6 от Англия. Нямаме никаква реална представа къде се намираме. Ние сме под Албания и други държави, които преди биехме със затворени очи", добави Балъков.

Дневник