За пръв път от месец март феновете на футбола в Англия ще могат да гледат мачовете на своите тимове на стадионите. Британското правителство разреши допускането на ограничен брой публика на някои места в страната, но това не среща пълна подкрепа от хората. Проучване на "Нилсен" показва, че само 37% от феновете в страната са щастливи да могат да се завърнат на стадионите.

Според разпоредбите, които влизат в сила на места ще бъдат допускани до 2000 души. През седмицата "Арсенал" имаше фенове на своя "Емиратс" за срещата с "Рапид" (Виена) в Лига Европа.

Данните на "Нилсен" сочат, че само една трета от анкетираните подкрепят отварянето на стадионите, докато 19% от феновете ще изчакат докато ваксината срещу коронавирус стане широко достъпна.

Над 70% от хората искат по-строги мерки на стадионите и се надяват там да има повече дезинфектанти. В допълнение докладът посочва, че 69% от феновете ще се чувстват по-спокойни, ако мерките за социална дистанция и ограничение на присъстващите бъдат в сила по-дълго време.

"Ясно е, че нагласите и поведението сред футболните фенове са се променили и в един свят след COVID-19 хората ще продължат да възприемат нови начини за изживяване на спорта на живо", заключват от "Нилсен".

Проучването също разкрива как пандемията е променила поведението на феновете, като 65% от запалянковците все още предпочитат да гледат мачове сами или в домакинството си, а не с приятели, въпреки разхлабването на ограниченията.

Дневник