Валтери Ботас ще потегли пръв в Гран при на Сахир, 16-и предпоследен кръг за сезона във Формула 1. Пилотът на "Мерцедес" завъртя обиколка на пистата в Бахрейн за 53.377 секунди.

За Ботас това е 16-и полпозишън в кариерата и пети през 2020 г.

Вторият пореден уикенд в Бахрейн се провежда без участието на световния шампион Люис Хамилтън, който е заразен с коронавирус. Пилотите използват нова конфигурация на пистата "Сахир" с дължина на трасето само 3.5 км, на която обиколка се завърта за под 55 секунди.

На първа редица до Ботас ще стартира Джордж Ръсел, който му е съотборник, заменяйки Хамилтън. Младият британец показа отлична скорост и завърши на едва 26 хилядни зад Ботас в квалификацията. Третият Макс Верстапен изостана с едва 56 хилядни.

До Верстапен на втора редица ще потегли Шарл Льоклер с "Ферари". В топ 10 се наредиха още Серхио Перес с "Рейсинг пойнт", Даниил Квят от "Алфа таури", Даниел Рикардо с "Рено", Карлос Сайнц ("Макларън"), Пиер Гасли "Алфа таури" и Ланс Строл от "Рейсинг пойнт".

Позициите между 11-а и 15-а в квалификацията заеха Естебан Окон с "Рено", Алекс Албън от "Ред бул", Себастиан Фетел, Антонио Джовинаци ("Алфа Ромео") и Ландо Норис с "Макларън".

На дъното на стартовата решетка в неделя ще застанат Кевин Магнусен ("Хаас"), Никола Латифи и Джак Ейткен с "Уилямс", Кими Райконен от "Алфа Ромео" и Пиетро Фитипалди ("Хаас"), които отпаднаха още в първата част на квалификацията.

Стартът за Гран при на Сахир е в неделя от 19.10 часа българско време.

Дневник